2019.03.18., hétfő , Sándor,Ede

Szántóföld

2018. április 09. hétfő • 08:07

Tuning a sikeres induláshoz

Az olajos növények termesztése egyre népszerűbbé vált az elmúlt évek során. Az elérhető magas profit arra inspirálta a gazdálkodókat, hogy intenzív termelési szinten a lehető legnagyobb termésmennyiséget megcélzó befektetéseket eszközöljenek ezekben a kultúrákban.

A termesztéstechnológia fontos részét képezi a tápanyag-utánpótlás, a növényvédelem, a genetikai potenciál és a lombtrágyák használata. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a biostimulátorokról sem, melyek használata kifizetődő ráfordítás, megfelelő intenzív termesztési szinten. Igaz ez a Multoleo felhasználására is, amely a hazai piacon már jól ismert, kiváló minőségű alga-bázisú biostimulátor.

A Multoleo repce, mustár, olajtök, mák, len, szója, cukorrépa és napraforgó kultúrákban engedélyezett biostimulátor, melyet elsősorban energiaigényes fenológiai állapotokban (virágdifferenciálódás és virágzás kezdete között) javaslunk kijuttatni 1,5-2,0 literes dózisban.

Felhasználása olyan helyzetekben is segít, amikor a növény stresszes körülményeket kénytelen elviselni (szárazság, jégverés stb.), mivel aktiválja a regenerálódásért felelős enzimeket és hormonokat.

Felhasználása elsősorban magasabb technológiai szinten lehet gazdaságos, hiszen hozzáadott értéket a biostimulátor-kezelésektől akkor remélhetünk, ha a termesztéstechnológia egyéb elemei a helyükön vannak már. Másképp fogalmazva, csak egy intenzív termesztéstechnológia választása esetén van értelme a „tuning”-nak a magasabb teljesítmény ösztönzésének.

 

Multoleo használata tél végén, a szármegnyúlás időszakáig:

Ez a kezelés a kora tavaszi időszakban segíti a repce fejlődését és a tél végi regenerációját. Az életfolyamatok, különösen a talajon keresztüli tápanyagfelvétel és a fotoszintézis intenzívebbé válnak, amely hatással van a becőt hozó oldalhajtások differenciálódására. A repce kora tavasszal, alig másfél hónap alatt képezi zöldtömegének 2/3-ad részét, amely együttesen zajlik a generatív részek fejlődésével. Ennek köszönhetően a tápanyagokért és az asszimilációs termékekért folytatott versengés a vegetatív és a generatív növényi részek között fokozottabb, mint más szántóföldi növények esetén. Ezért is indokolt a korai nagy műtrágyaadagok használata, kiegészítve olyan kezelésekkel, melyek a növényen belüli tápanyag-konkurenciát - a jobb tápanyagellátásnak köszönhetően - mérsékelni képesek.

Az ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo hatással van a repce belső tápanyag-egyensúlyára a fotoszintézis és tápanyagforgalom stimulálásán keresztül. Az oldalágak fejlődésére gyakorolt hatásával befolyással van a növényenkénti becőszámra, így közvetlenül a termés mennyiségére.

Kijuttatási praktikák: A Multoleo a szárormányos ellen alkalmazott rovarölő készítményekkel keverhető, de mindig utoljára tegyük a tartályba. A viaszos levélfelület miatt a Silwet Star adjuváns alkalmazása ajánlott. 

 

Zöldbimbós állapotban történő használat esetén:

A Multoleo második ajánlott kijuttatási időszaka repcében. Az algaszűrletben lévő hatóanyagok - főként az oligoszaharidok – hatással vannak a virágzási hormonok fokozottabb termelődésére (poliaminok szintjére), így önmagukban is elősegítik a jobb becőkötődést, amelyre a termékben található bór ugyancsak jó hatással van. Ebben a fenológiai állapotban kijuttatott Multoleo a terméskötődésre gyakorolt hatásával befolyásolja a növényenkénti becőszámot, a becőnkénti magszám alakulását is, valamint mérsékli a becőelrúgás mértékét. A tápanyagfelvétel fokozása pedig az ezermagtömeg növekedését eredményezheti. Kijuttatása a fénybogár elleni kezeléssel együttesen ajánlott.

Mindezek alapján érthető, hogy a Multoleo hogyan képes befolyásolni az olajos növények élettani folyamatainak felpörgetésével azok teljesítményét és miért is gazdaságos használata a repcében.

 

Nádudvari Éva

marketing menedzser

Arysta LifeScience Magyarország Kft.

(x)

Fókuszban
Együtt a magyar agráriumért

Együtt a magyar agráriumért

Rendhagyó ünnepségen emlékeztek meg az 1848/49-es

Euralis a szója specialista

Euralis a szója specialista

2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.