2021.10.19., kedd , Nándor

Szántóföld

2017. június 17. szombat • 15:27

Tűzmentes aratásra készülnek a somogyi gazdák

Hagyományosan Péter-Pál napjához kötődik az aratás kezdete, amely június 29-e. Ezzel együtt megnő a mezőgazdasági tüzek veszélye is, ezekre kívánták felhívni a szakemberek a figyelmet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatósága és a Földművelésügyi Minisztérium közös tűzmegelőzési konferenciáján.

Foto: 123rf

A Kaposvári Egyetemen tartott tanácskozáson a gazdákat a legfontosabb tűzvédelmi információkkal látták el, hogy megelőzzék a károkat – írja a sonline.hu

Országosan egymillió hektár őszi búza és az őszi és tavaszi gabonák összesen több mint másfél millió hektáron várnak betakarításra. A termény és az aratáshoz használatos gépek értéke is jelentős, így bármilyen káresemény hatalmas katasztrófát okozhat a gazdaságokban.

Sőt az előző években jelentősen felgyorsult a klímaváltozás, amely látható a mezőgazdaságot ért károkon is. 

Jégeső, belvíz, tavaszi fagykár, viharkár, aszálykár

– Az elmúlt három évben, ami katasztrófa szempontjából előfordulhatott, az meg is történt – mondta Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei igazgatója. – Volt jégeső, belvíz, tavaszi fagykár, viharkár, aszálykár. Ha még egy tűz is van az egy teljes gazdaságot is tönkre tehet.

Az öt éve megalakult Országos Tűzmegelőzési Bizottság célul tűzte ki, hogy csökkentse a mezőgazdasági tüzek számát.

– Ezt sikerült elérni, hiszen egyre kevesebb az ilyen káresemény – mondta Bérczi László, országos tűzoltósági főfelügyelő. – A géptüzek száma stagnál. Ezért is hívjuk fel a gazdálkodók figyelmét. Ennek érdekében nyílt napot is tartunk azokban a laktanyákban, amelyek hatósági feladatot látnak el.

Átvizsgálják a gépeket

– Azoknak a gazdáknak, akik kérik, átvizsgáljuk a gépeit – mondta Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. – Igény szerint információkat adunk a hibákról, amelyeket még a munkák megkezdése előtt kijavíthatnak. – Erre tavaly is volt példa – mondta Bérczi László. – Akkor országszerte ezer helyszínen, hatezer aratógépet szemléztek a kollégáink.

– Itt a megyében hirdetünk meg nyílt napot – mondta Wéber Antal.

– Azonban mivel ezek a gépek lassúak és nincsenek közel a Katasztrófavédelem székhelyéhez, és arról is tárgyaltunk, ha a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vagy a gazdálkodók megszervezik egy településre a szemlére szánt gépeket, akkor kiküldünk egy kollégát, aki elvégzi az ellenőrzést.

Égett a bálázó, a pótkocsi, a traktor, a kombájn

Jellemzően a bálázók, traktorok, pótkocsik és kombájnok kapnak lángra – ez a leggyakoribb, hangzott el a konferencián. Tavaly országszerte 90 mezőgazdasági géptűznél avatkoztak be a lánglovagok.

fotó:OKF

Somogy megyében 28 tűzesethez riasztották a tűzoltókat a betakarításokkal összefüggően. Wéber Antal elmondta: két esetben lábon álló gabonát kellett oltani, kilencszer tarlótűz okozott környezeti károkat, hat esetben lángra kapott mezőgazdasági gépet oltottak, és nyolcszor bálatűznél dolgoztak a szakemberek, valamint háromszor gabonatárolóban keletkezett tűz.

fotó:MTI

Veszélyes áru a gázolaj

Aratáskor a gépekhez szükséges üzemanyag pótlását a gazdák a kombájn után viszik. Egy traktorral nagy mennyiséget szállíthatnának, általában mégis kisteherautóval oldják meg, mivel úgy gyorsabb.

A gázolaj veszélyes árunak minősül, ezért szabályszerűen szállítható, ráadásul így előzhetőek meg a tüzek - mondta a konferencián Borsos Tamás, iparbiztonsági felügyelő. – A szállítandó anyag csomagoló eszköze minősítettnek kell lennie. A rögzítés is fontos, és tűzoltókészüléknek is a járműben kell lennie. A jogszabály egyébként egy két kilósat ír elő, én azt javaslom üzemanyag esetében minimum hat kilósat érdemes beszerezni.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.