2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Szántóföld

2022. május 21. szombat • 09:23

UBM Feed Romania bemutató

Az UBM Feed Romania Srl. a régió agrárágazatának kiemelkedő beruházását valósította meg Romániában, a Maros megyei Kerelőszentpál településen.

A beruházás ötlete 2015-ben fogalmazódott meg a három tulajdonos vállalatcsoport vezetőiben, amikor közel tízéves partneri kapcsolat és barátság után felismerték a kiemelkedő piaci lehetőséget. Erdélyben jelentős hiány volt takarmánygyártó kapacitásokban, ezért jelentős mennyiségű importtakarmány érkezett külföldről ebbe a térségbe. A késztakarmány sokszor 4-500 km-es távolságról érkezett a helyi állattenyésztő gazdákhoz, telepekre, miközben a helyi takarmánypiacon nem volt elérhető minőségű és választékú árukínálat. Miközben Románia mezőgazdasága európai szintre jutott, az alapanyag kínálat adott volt és az ország több tízmillió tonna mezőgazdasági terméket exportált évente.

Ezt a beruházást Románia és ezen belül az erdélyi régió piaci lehetőségei is alátámasztották. A régió állattenyésztése folyamatosan fejlődött, amelyhez növekvő keveréktakarmány kereslet is társult. Egy modern, a piaci igényeket kiszolgáló, nagy kapacitású és hatékony keverőüzemnek ezen a piacon bizonyítottan helye van, amely a keresletet ki tudja szolgálni.

Ezen lehetőségek alapján döntött úgy az UBM Csoport, az East Csoport és az Oprea család, hogy megépítik a közép-erdélyi térség legjelentősebb takarmánykeverő üzemét. Románia legnagyobb takarmánykeverő üzemét 16 millió eurós beruházással hozták létre, amely 2019. május 10-én ünnepélyes keretek között indította tevékenységét ezen a piacon.

Az üzem 30 tonna/órás, évi 220.000 tonnás kapacitásával a közép-európai régió egyik legnagyobb és legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó üzeme. Az éves takarmánygyártáshoz  130-140.000 tonna/év alapanyag, elsősorban gabonaszükséglet társul, így a tevékenységünk a térség mezőgazdaságának fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul.

A keverő harmadik éve működik és ezen idő alatt a 38 fős csapatunk jelentős piaci sikereket ért el. Az elmúlt évben a kerelőszentpáli üzemünkben 118.000 tonna késztakarmányt gyártottunk, amely mellé 12.000 tonna importtakarmány társult, amelyet a magyarországi üzemekből vásároltunk. Ezzel 2021-ben 42 millió eurós értékesítést értünk el, amely 1,6 millió eurós bruttó profitot eredményezett. Ebben az évben már 140.000 tonnát meghaladó takarmányértékesítéssel számolnak.

 

Az UBM Csoport Magyarország piacvezető takarmányozási vállalkozásaként olyan szakmai tudástárral rendelkezik, amely a romániai piacra lépést követően jelentős megkülönböztető kompetenciákat hozott, ami különösképpen a baromfipiacon hozott ugrásszerű fejlődést, sikereket. A szakmaiság, a kiemelkedő termékminőség és gyártási stabilitás rövid időn belül megalapozta hírnevünket, és a független kis- és középtermelők mellett a legnagyobb baromfiágazati szereplőkkel is kialakult a partneri kapcsolat.

Jelenleg az értékesítéseink 85%-át a baromfitakarmányok teszik ki, a brojler szülőpár, a brojler végtermék, az árutojó, a pulyka és a fürj keveréktakarmányok. Emellett a sertés (tenyész és hízó) és a kérődző (húsmarha és bárány) takarmányok értékesítése is folyamatos. A brojlertakarmányozás hatékonyságában az UBM élenjár a román piacon, a partnereink brojlerhizlalása során a fajlagos takarmányértékesítés alig haladja meg az 1,5 kg/kg-os értéket, az európai brojler teljesítményindex (EBI, EPEF) átlaga a 400-as értéket.

A romániai brojlerhizlaló telepen elért eddigi rekorderedmény kerelőszentpáli takarmánnyal egy 150.000 brojlerhizlaló telepen: 36,97 napos átlag vágási kor és 2,9%-os elhullás mellett 2.519 g átlagtömeg, 1,487 kg/kg fajlagos takarmányfogyasztás, 445,6-os index.

Az elmúlt év elején indítottuk el a háztáji takarmányüzletágunkat, mely viszonteladó partnereken keresztül a kiskereskedelemben is elérhetővé tette az UBM takarmányok teljes portfólióját. Háztáji és kisüzemi partnereink (ez a piaci szegmens még hagyományosan erősebb, mint Magyarországon) 5, 10 és 20 kg-os kiszerelésben vásárolhatják meg az ország bármely pontján a baromfi-, sertés- és kérődzőtakarmányokat.

Kiemelt fontosságú a takarmánykeverő üzemünk földrajzi pozíciója is, a kerelőszentpáli helyszín. Innen Románia minden szeglete könnyen elérhető a keveréktakarmány kiszállítással, ez a vidék a mezőgazdasági aktivitásban és  termőterületekben is jelentős, így a takarmánygyártáshoz jó alapanyagpiacot biztosít.

Az UBM Feed Romania rövidtávon a keverő kapacitásának teljes kihasználására, az ehhez szükséges piac gyors kiépítésére összpontosít. Hosszú távú terveink között szerepel a háztáji takarmányágazat piacvezető pozíciójának a megszerzése, további földrajzi terjeszkedés a termékeinkkel, és a piacvezetői pozícióból adódóan a romániai állattenyésztési ágazat fejlődéséhez való jelentős hozzájárulás.

Laczkó Dénes

ügyvezető igazgató

(X)

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.