2023.04.02., vasárnap , Áron

Szántóföld

2021. február 24. szerda • 09:50

Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására

A benszulfuron-metil története régi időkre nyúlik vissza: a szulfonil-urea hatóanyagok közül a második volt a sorban. Alapvetően a rizsben található kétszikű gyomok irtására fejlesztették. Kalászosokban történő használatát 2009 óta vizsgálják. A hatásspektrum  bővítéséhez  a fejlesztők  egy kombinációs partnerrel egészítették ki a készítményt, amely - számos vizsgálat alapján - a metszulfuron-metil lett.

Az így született készítmény a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil) nevet kapta, amely nemrég kapott felhasználási engedélyt a magyar hatóságtól az összes kalászos kultúrában, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban, tavaszi felhasználásra (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15-20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Azonban, amikor a kijuttatás pontos időpontjáról kell döntenünk, inkább a gyomok fejlettségét tekintsük irányadónak, mint a hőmérsékletet.

Kezelt pipacs, Lengyeltóti, 2020. május 14.

A szerte Európában végzett biológiai hatásvizsgálatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, pipacs és közönséges tyúkhúr ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska ellen ugyan csak 85% körül hatott, azonban a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

Kezelt veronika Lengyeltóti, 2020. május 14.

Gyomirtó szerek esetében megkerülhetetlen az adjuválás kérdése. A tavaly végzett magyar vizsgálatokban a készítményt 0,1 l/ha Silwet Star-ral keverve vizsgáltuk, és több gyomnövény esetében egyértelmű hatásnövekedést tapasztaltunk. Ilyen fajok pl. a galaj, pásztortáska vagy árvacsalán.

Kezelt mezei acat (tenyészőcsúcs pusztulóban) Bögöt, 2020. június 12.

Ezek alapján bátran merjük ajánlani a kombinációt, amely az újjászületett Búza komplett virtuális csomagajánlatunk részét is képezi. A termékkel kapcsolatos további információkért kérjük, keresse területi képviselőinket, vagy látogasson el UPL Hungary Kft. újonnan elkészült honlapjára a https://www.upl-ltd.com/hu címen.


 

Valovics Attila

fejlesztő mérnök

UPL Hungary Kft.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.