2020.12.01., kedd , Elza

Szántóföld

2020. június 12. péntek • 13:55

Ukrajna: ellentmondásos betakarítási becslések

Miközben az ukrán mezőgazdasági minisztérium az aszály miatt kisebb gabona terméshozamokat vár, addig az ágazat szövetsége az eddigi második legmagasabb terméssel számol.

A csapadék hiánya és a hőség erősen befolyásolta az ukrán szántóföldi állományokat. A Mezőgazdasági Minisztérium ezért 18%-kal kisebb búza-termést és 25%-kal kisebb búza exportot feltételez - írja a TopAgrar.

Jelenleg Ukrajnában különbözőek a becslések az állományok állapotáról és a becsült hozamokról. (Képforrás: Höner)

Az ágazat egyik szövetsége azonban másként látja ezt: Ukrajnában is féltik a termelők a termésüket a magas hőmérsékletek és a hiányzó csapadék miatt. Ugyanakkor a májusi csapadék enyhítette a helyzetet, így az UGA, az ukrán gabonaegyesület az összes fontosabb gabonafajtára vonatkozóan emelte előrejelzését az előző hónaphoz képest. Noha a 26,8 millió tonna búza nem egyezik meg az előző évi rekord 28,2 millió tonnás eredménnyel, ez továbbra is minden idők második legmagasabb eredménye.

Ennek eredményeként az exportpotenciál az előzetes becslések szerint csak kétmillió tonnával maradna el az előző évi rekord 18 millió tonnás szinttől. Az árpa esetében az ágazat 7,6 millió tonna (előző év: 9,5 millió tonna) termést és körülbelül négymillió tonna exportot vár el.

A szemes kukorica betakarítása valószínűleg 1,4 millió tonnával haladja meg az előző évi eredményt, a művelési terület növekedése miatt. Az előrejelzés 37,3 millió tonna. A kukorica kivitelét egy tonnával 30 millió tonnára lehetne bővíteni. A mezőgazdasági szövetség azonban nem ért egyet a Földművelésügyi Minisztériummal, amely jelentősen alacsonyabb betakarítási előrejelzéseket tett közzé.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.