2020.02.22., szombat , Gerzson

Szántóföld

2018. november 07. szerda • 19:04

Ünnepel a vetőmagszektor, exportban a legjobbak közt

A magyar vetőmag-előállítás magas szinten, nagy hatásfokkal, innovatívan működik - Alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a nemzetközileg is elismert a hazai vetőmag szövetség.

- A vetőmagszektor Magyarország egyik legprofesszionálisabb ágazata, hiszen szakmai színvonalát és eredményeit tekintve is: nemzetközileg elismert - mondta Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Vetőmag Szövetség - Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) jubileumi ünnepségén.


Feldman Zsolt: Nagyon komoly exporteredményei vannak az ágazatnak  - fotó: VSZT

- Nem hagyhatjuk szó nélkül a magyar gazdaság szempontjából azt az exportteljesítményt, amelyet az ágazat produkál. Azon túlmenően, hogy idehaza biztonságban és jó minőségben tudja a magyar növénytermesztés alapjait jelentő vetőmagot előállítani, nagyon komoly exportteljesítményt nyújt - hangsúlyozta.

Feldman Zsolt szerint a szervezetnek kulcsszerepe volt abban, hogy sikeresen összefogja a magyar vetőmagágazatot.

- Tisztelettel kell adózni mindazok munkája iránt, akik ezt lehetővé tették az elmúlt időszakban, de előre is kell tekintenünk, hiszen számos olyan probléma van, amelyet együtt kell megoldanunk.

Kiemelte, hogy a kormány és a vetőmag szervezet kapcsolata lehetővé teszi, hogy közösen küzdjenek

  • a tisztább piaci viszonyokért,
  • a vetőmag-hamisítás ellen,
  • és egy magasabb színvonalú magyar növénytermesztésért.

A rendezvényre ellátogatott a Nemzetközi Vetőmag Szövetég (ISF) főtitkára, Michael Keller is, aki a vetőmag szövetség fontosságára hívta fel a figyelmet: 

- Az elmúlt 15 évben gyakorlatilag meghétszereződött a vetőmag-kereskedelem forgalma. Mi gyakorlatilag azt érjük el, hogy a magyar vetőmag mindenhová eljuthasson. Tavaly Budapesten rendeztük az ISF találkozóját, akkor a szlogenünk a következő volt:

Növekedés hidakon túl, határokon át

Azontúl, hogy a tavalyi rendezvény volt a legsikeresebb találkozó eddig - 60 különböző országból 1700 voltak jelen - akkor megmutatkozott, hogy a magyar vetőmag cégek egy hidat képeznek a világban. 

Ezek azok a hidak, amelyek keletet összekötik nyugattal

- fejtette ki az főtitkár.


Michael Keller: Az elmúlt években nagyon megnövekedett a vetőmag kereskedelem forgalma - fotó: VSZT

- Szeretnék gratulálni a vízióhoz és a történelemhez, amit képviseltek, hiszen már a 19. század végén létrejött egy szövetség. Már akkor is határokon túl gondolkodtatok. Amikor 1920-ban létrehoztátok az első vetőmag-kereskedelmi szövetséget - ezzel lényegében idősebbek vagytok a nemzetközi vetőmag szövetségnél - szervezetünk alapítóivá váltatok és azóta is hidakat képeztek - fejezte be köszöntőjét Michael Keller.

Az este folyamán Garlich von Essen, az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) főtitkára is köszöntötte a vendégeket.

- Amikor először találkoztunk, akkor még létezett a kelet-európai vetőmaghálózat. A mai napon viszont egy egységes európai vetőmag szövetségről beszélhetünk, amiért nagyon hálás vagyok a magyar kollégáknak. Az első Nyugat-Európán kívüli találkozó pont Magyarországon volt, jelezve, hogy mi egy közös piaca vagyunk európának.

Óriási siker, hogy Magyarország jelenleg a világ 6. legnagyobb exportőre.

A főtitkár kifejtette, hogy segíteni szeretne Magyarországnak az olyan szabályrendszerek kialakításával, amellyel újabb országokban jelenhetnek meg a magyar vetőmagok. 

- Egy születésnap nagyon jó alkalom arra, hogy a visszatekintsünk a múltra, de egy 25 éves szervezetnek van hová fejlődni és a jövőbe tekinteni. Ezért a jobb jövő és a minőségibb vetőmagok érdekében együtt kell dolgoznunk.

Az egyik ilyen feladat a nemesítési technológiák fejlesztése.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.