FÓKUSZBAN

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás

Élelmiszereink legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Szántóföld

2018. november 07., szerda • 19:04

Ünnepel a vetőmagszektor, exportban a legjobbak közt

A magyar vetőmag-előállítás magas szinten, nagy hatásfokkal, innovatívan működik - Alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a nemzetközileg is elismert a hazai vetőmag szövetség.

- A vetőmagszektor Magyarország egyik legprofesszionálisabb ágazata, hiszen szakmai színvonalát és eredményeit tekintve is: nemzetközileg elismert - mondta Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Vetőmag Szövetség - Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) jubileumi ünnepségén.


Feldman Zsolt: Nagyon komoly exporteredményei vannak az ágazatnak  - fotó: VSZT

- Nem hagyhatjuk szó nélkül a magyar gazdaság szempontjából azt az exportteljesítményt, amelyet az ágazat produkál. Azon túlmenően, hogy idehaza biztonságban és jó minőségben tudja a magyar növénytermesztés alapjait jelentő vetőmagot előállítani, nagyon komoly exportteljesítményt nyújt - hangsúlyozta.

Feldman Zsolt szerint a szervezetnek kulcsszerepe volt abban, hogy sikeresen összefogja a magyar vetőmagágazatot.

- Tisztelettel kell adózni mindazok munkája iránt, akik ezt lehetővé tették az elmúlt időszakban, de előre is kell tekintenünk, hiszen számos olyan probléma van, amelyet együtt kell megoldanunk.

Kiemelte, hogy a kormány és a vetőmag szervezet kapcsolata lehetővé teszi, hogy közösen küzdjenek

  • a tisztább piaci viszonyokért,
  • a vetőmag-hamisítás ellen,
  • és egy magasabb színvonalú magyar növénytermesztésért.

A rendezvényre ellátogatott a Nemzetközi Vetőmag Szövetég (ISF) főtitkára, Michael Keller is, aki a vetőmag szövetség fontosságára hívta fel a figyelmet: 

- Az elmúlt 15 évben gyakorlatilag meghétszereződött a vetőmag-kereskedelem forgalma. Mi gyakorlatilag azt érjük el, hogy a magyar vetőmag mindenhová eljuthasson. Tavaly Budapesten rendeztük az ISF találkozóját, akkor a szlogenünk a következő volt:

Növekedés hidakon túl, határokon át

Azontúl, hogy a tavalyi rendezvény volt a legsikeresebb találkozó eddig - 60 különböző országból 1700 voltak jelen - akkor megmutatkozott, hogy a magyar vetőmag cégek egy hidat képeznek a világban. 

Ezek azok a hidak, amelyek keletet összekötik nyugattal

- fejtette ki az főtitkár.


Michael Keller: Az elmúlt években nagyon megnövekedett a vetőmag kereskedelem forgalma - fotó: VSZT

- Szeretnék gratulálni a vízióhoz és a történelemhez, amit képviseltek, hiszen már a 19. század végén létrejött egy szövetség. Már akkor is határokon túl gondolkodtatok. Amikor 1920-ban létrehoztátok az első vetőmag-kereskedelmi szövetséget - ezzel lényegében idősebbek vagytok a nemzetközi vetőmag szövetségnél - szervezetünk alapítóivá váltatok és azóta is hidakat képeztek - fejezte be köszöntőjét Michael Keller.

Az este folyamán Garlich von Essen, az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) főtitkára is köszöntötte a vendégeket.

- Amikor először találkoztunk, akkor még létezett a kelet-európai vetőmaghálózat. A mai napon viszont egy egységes európai vetőmag szövetségről beszélhetünk, amiért nagyon hálás vagyok a magyar kollégáknak. Az első Nyugat-Európán kívüli találkozó pont Magyarországon volt, jelezve, hogy mi egy közös piaca vagyunk európának.

Óriási siker, hogy Magyarország jelenleg a világ 6. legnagyobb exportőre.

A főtitkár kifejtette, hogy segíteni szeretne Magyarországnak az olyan szabályrendszerek kialakításával, amellyel újabb országokban jelenhetnek meg a magyar vetőmagok. 

- Egy születésnap nagyon jó alkalom arra, hogy a visszatekintsünk a múltra, de egy 25 éves szervezetnek van hová fejlődni és a jövőbe tekinteni. Ezért a jobb jövő és a minőségibb vetőmagok érdekében együtt kell dolgoznunk.

Az egyik ilyen feladat a nemesítési technológiák fejlesztése.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.