2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Szántóföld

2022. január 26. szerda • 15:57

Válasszunk okosan vetőmagot a tavaszi vetéshez is

Szántóföldi növénytermesztésnél az egyik legfontosabb döntést - a vetésforgó meghatározása után - a megfelelő vetőmag kiválasztásakor kell meghoznunk. Az időjárásnak, a változó klímaviszonyoknak kitett mezőgazdaságban okosan kell választanunk, hiszen a terméshozamunkat alapjaiban befolyásolja, hogy mit vetünk el. A Gabonakutató széles, tavaszi fajtakínálatából ezúttal a kukorica és a napraforgó hibridekről kérdeztük Csigó György Tamást, a cég kereskedelmi igazgatóját.

- A Gabonakutató tavaszi fajtakatalógusában kukoricából a FAO 220-tól egészen a FAO 490-ig lehet választani. Melyeket emelné ki ezek közül?

Csigó György Tamás: Kukoricából az egyik legkeresettebb hibridünk A GK Bajnok és a GKT 288. A GK Bajnok, ahogy a nevéből is kiderül, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai érésű, (FAO 390) szemes kukoricánk. Szemtípusa lófogú, fuzáriummal szembeni ellenállósága jó. Március végétől május elejéig, 65-75 ezer tőszámmal ajánlott elvetni. A GKT 288 egy igen korai vetésű, (FAO 290), intenzív termesztést megháláló, kiváló termőképességű hibridünk, amely nagy zöldtömeget ad, ezért silózásra is alkalmas.

A GKT 288 meghálálja az intenzív termesztést

Fotó: Gabonakutató

MADIVO (FAO 340) szintén magas termőpotenciállal rendelkező, intenzív helyeken nagy termésre képes, lófogú kukorica, amely kiváló vízleadással és jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik. A CORESCO (FAO 420-440) szemes kukorica kedvezőtlen természeti körülmények között is megállja a helyét. Korai vetésével biztosíthatjuk a legjobb terméshozamot. Kiváló agronómiai tulajdonságai közé sorolható, hogy dőlésre nem hajlamos, továbbá nem jellemző rá a tő-, és szár fuzárium sem. A zöld száron érése rugalmas betakarítási időt tesz lehetővé.

- Azoknak a termelőknek, akik olajnapraforgót terveznek idén vetni, és fontos kérdés a gyomirtás is, milyen herbicid rezisztens hibrideket ajánlana?

Csigó György Tamás: A GK MILIA CL egy korai olajnapraforgónk, nagyon magas, 48-50% olajtartalommal rendelkezik. Száraz körülmények között is megállja a helyét. Alacsony magasságú, lecsüngő tányérállású, és ellenáll a peronoszpórának.

A GK Milia CL egy magas olajtartalmú napraforgó hibrid

Fotó: Gabonakutató

Az ANTHEMIS CLP linolsavas, középkorai, szintén nagyon magas olajtartalmú, Clearfield Plus (CLP) gyomirtási rendszerű, nagy termőképességű napraforgó hibrid.

A JURASSIC HO SU ahogyan az a nevéből is kitűnik, egy magas olajsavas (HO) és szulfonil-urea (SU) rezisztens, középkorai érésidejű napraforgó vetőmag. A másik szulfonil-urea (SU) rezisztens hibrid, ami a Gabonakutató kínálatában szerepel, az ARMONICA SU, amely egy rendkívül magas olajtartalmú, linolsavas, középkései napraforgó.

A megfelelő vetőmag kiválasztásánál természetesen mindig figyelembe kell venni a helyi adottságokat, sajátosságokat és a termelői igényeket. A Gabonakutató területi képviselői személyre szabott tanácsadással segítik a gazdákat, hogy a lehető legmagasabb hozamot tudják majd ősszel betakarítani.

Csigó György Tamás, a Gabonakutató Nonprofit Kft. kereskedelmi igazgatója

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.