2023.06.03., szombat , Klotild

Szántóföld

2018. június 22. péntek • 10:50

Váltogatható az évelő növénykultúra az AKG-ban

Nem az a lényeg, hogy ugyanaz az évelő növénykultúra fedje folyamatosan a területet, hanem hogy valamilyen évelő kultúra legyen rajta – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A fogalommeghatározások alapján nincs kizárva az agrár-környezetgazdálkodásban az évelőnövénykultúra-váltás, tehát a környezeti érték megőrzése szempontjából megengedett a váltogatás – mutat rá a NAK.

A környezeti érték megőrzése szempontjából az a fontos, hogy valamilyen évelő kultúra legyen a területen - Kép: Pixabay

Mint a kamara idézi, a szálas pillangós takarmánynövények fogalma és zöldugar fogalma az AKG-felhívás fogalomjegyzékében az alábbi módon került megahatározásra:

„74. szálas pillangós takarmánynövények: lucerna, bükköny-félék, vöröshere, bíborhere, fehér here, korcshere, perzsa here, alexandriai here, lódi here, fonák here, somkóró, takarmány baltacím, szarvaskerep, nyúlszapuka, szeradella, tarka koronafürt, koronás baltavirág, görögszéna, fehérvirágú somkóró vagy ezen növények keveréke, füves keveréke, illetve ezen növényeket tartalmazó keverék;”

„110. zöldugar: legalább három egymást követő évig tartó állandó vagy időszakos zöld növényi borítottság, amelyet legalább három hazai fajból álló magkeverékkel, ebből legalább egy évelő pillangós faj alkalmazásával alakítottak ki.”

agrotrend.hu  / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.