2020.09.29., kedd , Mihály

Szántóföld

2019. október 22. kedd • 12:37

Véget ért a parlagfűszezon

A baranyai gazdálkodók idén is jelentős erőfeszítéseket tettek a gyomnövénnyel szennyezett területek kialakulásának megakadályozására. Idén 30 százalékkal kevesebb eljárást indított a Baranya Megyei Kormányhivatal, mint tavaly.

Véget ért a parlagfűszezon – a gyomnövény pollenkoncentrációja országszerte alacsony, és az előrejelzés szerint ez nem is változik az elkövetkezendő időszakban - írja a bama.hu.

A parlagfű okozta allergiának egy időre vége szakad - fotó: pixabay.com

A Baranya Megyei Kormányhivatal szakembereinek tapasztalatai szerint a parlagfűvel való fertőzöttség szempontjából átlagos év volt az idei. A gyomnövény a mostani szezonban is elsősorban azokon a területeken okozott problémát, ahol a gazdálkodók a tarlóápolási munkákat nem tudták megfelelő időben elvégezni.

– Jelentős mennyiségű parlagfű-fertőzöttség volt tapasztalható a kultúrnövénnyel fedett táblák széleiben, a kapás kultúrákban (elsősorban napraforgóban, szójában), valamint a műveletlen parlag területeken. A nem jól időzített vagy a nem megfelelő hatékonyságú vegyszeres gyomirtás következményeként szintén nagyobb területeket lepett el a parlagfű – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Ellenőrzéseik, szemlézéseik tapasztalatai azt mutatják, hogy a baranyai gazdálkodók az idei évben is jelentős erőfeszítéseket tettek a parlagfűvel szennyezett területek kialakulásának megakadályozása érdekében, amit alátámaszt az is, hogy a tavalyi évhez képest mintegy 30 százalékkal kevesebb eljárást kellett indítani. Szintén pozitív változás, hogy a lakosság, valamint a civil szervezetek részéről történt bejelentések száma a tavalyi évhez képest megháromszorozódott, és ezek – néhány kivételtől eltekintve – megalapozottnak bizonyultak.

A gazdálkodók idén együttműködtek a hivatallal

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az idei évben a hatóság által megindított 242 eljárásból 158 esetben kellett köz­érdekű védekezést elrendelni, mintegy 172 hektárt érintően.

A hatósági eljárások tapasztalata azt mutatja, hogy a gazdálkodók együttműködőek, és az érintettek többnyire még a kényszerkaszálás hatósági végrehajtása előtt, önkéntesen eleget tettek parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek.

– A bírságok megállapítása több esetben még jelenleg is zajlik, október közepéig 68 alkalommal került sor bírság kiszabásra, amelyek összege 15 ezer és 225 ezer forint között változott – közölte a kormányhivatal.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.