2021.11.27., szombat , Virgil

Szántóföld

2016. július 11. hétfő • 10:53

Végeztek az árpával, már tart a búza aratása Hevesben is

Az őszi búza aratása is megkezdődött a múlt héten Heves megyében, az árpáé pedig már befejeződött. A több mint 11 ezer hektáron vetett gabonából jó-közepes termésmennyiséggel számolnak a gazdálkodók. Kedvez a mostani időjárás a betakarításnak, de a tárolókapacitások szűkösek, és alig lehet eladni a termést.

Az utóbbi években is sok helyen vetett őszi káposztarepce betakarítása is tart. A repce vetésterülete egyébként az elmúlt években folyamatosan növekedett, idén közel 11 és fél ezer hektáron termesztik a mezőgazdasággal foglalkozók. A 45 ezer hektáron vetett őszi búza aratása július elején indult.

– A repcével már végeztünk, jó az idei termés, hiszen az utóbbi öt év átlagát felülmúlja, három és fél tonna feletti az átlaghozam hektáronként. A kisebb táblákon 2,5 tonna, a nagyobbakon négy tonna volt az eredmény - mondta Besenyei András kompolti gazdálkodó, a Teremtő Kft. ügyvezetője.

A búza hektáronként 5-8 tonna körül terem a környéken, ez is átlag feletti mennyiség, 10-15 százalékkal haladja meg a korábbit, az utóbbi évek legjobbja lesz, sőt, lehet, hogy a rendszerváltozás óta nem volt ennyire bő termés. Persze ez az alacsony bázisnak is köszönhető, hiszen akkoriban voltak elhanyagolt területek a környéken.

– Ősszel, télen és kora tavasszal is sok volt a csapadék, telítődött a talaj, talán kicsit túl sok is volt a vízből. Nem jutott elegendő levegő a gyökerekhez, ez kissé hátráltatta a növények fejlődését. Ez az állapot körülbelül egy hónapig, március közepétől április derekáig állt fönn. Az aratásnak kedvező a mostani időjárás, ha nem lesz csapadék, akkor a jövő hét végéig learatjuk a búzát is. Persze a nagyon nagy meleget sem szeretjük sem mi, sem pedig a kombájnok - tette hozzá a gazdálkodó.

Az biztos, hogy a gabonát nem kell majd szárítani, hiszen a szemek víztartalma 11,5-12 százalék körül van, márpedig 4,5 százalék a szabvány, s 13,5 százalék az ideális. Ez a mínusz két százalék akár másfél mázsával kevesebb termést is jelenthet hektáronként, ami ilyen alacsony átvételi áraknál bizony jelentős kiesés.

Fotó: Korsós Viktor

Az átvételi árak jelenleg nyomottak, hiszen nem érik el tavalyi árszintet, csökkentve ezáltal a növény jövedelmezőségét.

– Tragikusak az árak, s mindez párosul azzal is, hogy kereslet sincs. Aki nyomott áron is eladná a termést, az sem tudja. Így mindenki kivár az értékesítéssel, várja a magasabb árat, ez azonban nem csupán a hazai terméseredményektől függ, hanem attól is, hogy más országokban lesz-e bő termés. A mostani árak nem fedezik az önköltséget sem, a 35 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár még a nagyobb termelőknek is alacsonynak számít - fejtette ki Besenyei András. – A környéken van, aki bőtermő fajtákat vet, mások viszont inkább minőséget termelnek. Nem lehet azonban azt mondani, hogy takarmánybúzát termelnek, hiszen van, amikor a malmi minőségből is annyi terem, hogy takarmányozásra használják, s előfordul olyan esztendő, hogy a kevésbé magas minőségűből is élelmiszer lesz. Idén elmondható, hogy jó a termés, de a minőség nem lesz kiemelkedő. Ez azonban törvényszerű, a bő termés minősége sosem annyira jó, mint amikor kevesebb a hozam. Errefelé az átlagnál magasabb a bőtermő fajták aránya, de ennek az is az oka, hogy a malmi minőséget nem fizetik meg. Tonnánként 5-8 ezer forinttal kellene többet kapniuk a gazdálkodóknak a jó minőségért, de az utóbbi években sosem volt ekkora különbség az árakban.

Besenyei András szerint meglehetősen szűkösek a tárolókapacitások, ez pedig egy kicsit hátráltatja az idei betakarítást. Nemsokára a késői fajták is beérnek, így tehát már mindenki arat, a raktáraknál pedig sorban állás van. Akad, aki emiatt néhány napot kivár az aratással, de a sorok csak megmaradnak a tárolóknál.

Külföldön is olcsó a gabona

A gabona tőzsdei árai jelenleg lefelé tartanak, a Budapesti Értéktőzsde határidős szekciójában a malmi búzáért például tonnánként negyvenezer forintért volt szerződéskötés, a takarmánybúzáért 38-39 ezer forintot adtak. Az árpára 37 ezer forintos tonnánkénti áron volt vásárló. A kukoricára 43-46 ezer forintért voltak kötések, míg a repce tonnánként 102, a napraforgó 104 ezer forintot ért a tőzsdén. A felvásárlók szerint túlkínálat van a piacon, ezért alacsonyak az árak, a magyar gabonának pedig a román, bolgár, ukrán és szerb terménnyel is versenyezniük kell, ezek azonban olcsóbbak a hazainál.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.