2020.07.16., csütörtök , Valter

Szántóföld

2018. június 20. szerda • 11:31

Vegyszermentes gazdálkodás - a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt

A biotermékek ugyan egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Vas megye egyik legnagyobb biogazdasága Nemesbődön van. A Vas megyei hírportál utánajárt, hogy valójában mitől bio a bio.

Zsizsik Katalin, a három évvel ezelőtt alakult mezőgazdasági cég egyik ügyvezetője mesélte, hogy minden áldott nap négy óra öt perckor csörög a telefon, mert ki kell menni a földekre és el kell indítani a kapásokat, utána jövök dolgozni.

Ők leginkább olajos magvakat termesztenek, és kizárólag osztrák, szlovén és német piacra szállítanak. Az ok egyszerű:

kizárólag külföldön van fizetőképes kereslet a termékeikre, a magyar piacra egyszerűen nem tudnak szállítani.

Egy kiló tökmag tavaly hagyományos termesztésben 600-700 forint volt, bio termesztésben 1400-1600 forint. Ez óriási különbség. Éppen ezért – bár Magyarországon is

egyre divatosabb az egészséges életmód – mindez a táplálkozásban nem nagyon jelenik meg,

Zsizsik Katalin szerint a magyar gasztronómiából gyakorlatilag hiányoznak a biotermékek.

fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Jelenleg 230 hektáron gazdálkodnak, 140 hektáron tököt, a maradék 90 hektáron pedig mákot, lent és búzát termesztenek, valamint van egy igazi különlegességük is: a máriatövis, amely gyakorlatilag egy gyomnövény, ám kiváló élettani – egyebek között májregeneráló – hatása van, ezért külföldön nagyon népszerű alapanyaga a különféle gyógyhatású készítményeknek és kenőcsöknek.

A bio vagy ökogazdálkodás – a két kifejezés ugyanazt jelenti – leginkább azért költséges, mert nem lehet vegyszeres gyomirtást alkalmazni, így ezt

élő munkaerővel kell elvégezni, ami rendkívül drága.

Csak a 15 munkás bérköltsége napi 150 ezer forintos kiadást jelent, ráadásul kapálni április 20. óta – az esős napokat leszámítva – mindennap kell a földeken. Ezt ráadásul előre kell finanszírozni, amire egy kisebb gazdaságnak nyilván nem lenne lehetősége.

Egy biokultúrában termesztett növénytől nem lehet elvárni ugyanazokat a hozamokat sem, mivel a műtrágya is tiltólistán van, és a betegségek ellen is nehezebb védekezni, hiszen mindenféle vegyszer használata tiltott.

Ez azonban csak az egyik nehézség. A másik

a rendkívül szigorú és gyakori ellenőrzés.

A Biokontroll ellenőrei évente többször jelennek meg váratlanul, és mintát vesznek a növényekből. Ilyenkor négyszáz hatóanyag jelenlétét keresik, és ha valamiből a meghatározott határértéknél magasabbat mutatnak ki, akkor jobb esetben csak az adott növénytől, rosszabb esetben akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio minősítést. Ez persze hatalmas csapást jelentene minden szempontból, hiszen így a külföldi partner már nem venné át a terméket.

A biogazdaságoknak amúgy évente mindenképpen át kell esniük egy nagy, átfogó vizsgálaton, ahol a minősítésüket megújíthatják.

agrotrend.hu / vaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.