2020.07.10., péntek , Amália

Szántóföld

2016. augusztus 02. kedd • 08:47

Versenyt futottak az idővel a Fejér megyei gazdák

Egy nap munka után két nap kényszerpihenő következett a Fejér megyei földeken, ezért a hét végét is a földeken töltötték az aratók, reggeltől estig dolgoztak a búzatáblákon. Ahogy fogy az aratásra váró terület, úgy gyengül a betakarított termés minősége. A gabona betakarítása a vége felé jár, sőt, az ország egyes vidékein már be is fejeződött.

Muszáj kihasználni minden betakarításra alkalmas időt, a múlt heti esők ugyanis nemcsak a kalászokat nedvesítették át, hanem a talajt is annyira átáztatták, hogy nem bírta el az aratógépeket, s emiatt ismét több napos pihenőre kényszerültünk. A hét végén szinte már a táblák szélén várták a kombájnok, hogy kellően megszikkadjon a föld, s megkezdhessék a munkát. Versenyt futunk ugyanis az idővel. Sietni kell a még lábon álló mintegy 200 hektárnyi búza levágásával, ahogy fogy az aratásra váró terület, úgy gyengül a betakarított termés minősége. Míg az aratás kezdetén többnyire malmi, étkezési minőségű gabona került a magtárba, utóbb már csak takarmánynak használható búzát arattunk - összegzi a kialakult helyzetet Szabó Gábor, a kiváló gabonatermesztő gazdaságként számon tartott székesfehérvári Aranybulla Mg. Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

Fotó: Borbély Béla

Hasonló a helyzet a megye és az ország más gazdaságaiban is. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tájékoztatása szerint országosan a learatott kenyérgabona 40 százaléka üti meg az étkezésinek számító minőséget, a többi csak a javító- és az étkezési búzánál lényegesen olcsóbban értékesíthető takarmánybúza minősítésnek felel meg. Hogy így alakult, abban nagy része van az aratók számára kedvezőtlen időjárásnak. Néhány napos száraz, igazi aratóidőt követően, az utóbbi napokban ugyanis már szinte játszott a gazdákkal az időjárás, egy, kétnapi zavartalan munka után kiadós esővel, vagy viharral kényszerítette nem egyszer negyvennyolc óránál is hosszabb pihenőre az aratókat.

Nem csak a szántóföldeken okozott ez gondot, hanem az akadémia agrártudományi kutatóközpontjának martonvásári parcelláin is, ahol az elit és szuper elit vetőmag betakarítását lassította le - mondta Bedő Zoltán akadémikus, kutatóprofesszor.

Némileg enyhíti a gondot, hogy a gabona betakarítása a vége felé jár, sőt, az ország egyes vidékein már be is fejeződött. A megyében a terület több mint 90 százalékáról sikerült a magtárakba szállítani a hektáronként a hat tonnához közelítő termést.

A gabonatermesztők szövetségének tájékoztatása szerint országosan mintegy ötmillió tonna búza került a magtárakba, amiből várhatóan kétmillió tonna export célokat szolgál.

agrotrend.hu / feol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.