2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Szántóföld

2016. július 23. szombat • 10:50

Vihar, belvíz, de főleg a jég pusztított a múlt héten

A múlt heti viharos, csapadékos időjárás miatt már 426 kárbejelentés érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A legnagyobb pusztítást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták. Tavaly mintegy hétmilliárd forintot fizettek ki az agrárkárenyhítés során.

Súlyos pusztítást hagyott maga után az ország számos pontján a múlt heti viharos időjárás, tegnapig 426 kárbejelentés érkezett a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerbe – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Kiemelték: a gazdáknak 15 napjuk van a bejelentésre, így a káresemények száma tovább nőhet. 351 esetben a jégeső okozott terméskiesést, ami több mint 200 esetben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pusztított. Országszerte érkeztek jelzések viharkárokról, elsősorban a nagy erejű szél okozta pusztításról, de több bejelentés érkezett az elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, valamint Békés megyében megjelenő belvízről is.

Az MVH tájékoztatása szerint idén eddig 8930 káreseményt jelentettek a gazdálkodók, 94 és fél ezer hektárról. A jégeső bő 30 ezer hektáron pusztított idén, azonban ennek a területnek a jelentős részén a múlt heti viharban károsodhatott a termés. Jelentős tétel a káresemények között a tavaszi fagy, amely az adatok szerint 43 ezer hektárt érintett, és több mint 6500 bejelentés érkezett. Az idei viharkárok egyharmadát is a napokban jelezték a termelők.

A hivatal rámutatott: a kárbejelentések alapján megkezdett eljárások még folyamatban vannak a területileg illetékes kormányhivataloknál. A vizsgálat során állapítják meg, valóban bekövetkezett-e az adott területen a jelzett esemény, illetve hogy ennek következtében mekkora lesz a várható hozamkiesés. A kárenyhítési összeg a bejelentések alapján még nem kalkulálható. A kompenzációra azon termelők jogosultak, akik határidőre, szep­tember 15-ig befizetik a kötelező hozzájárulást, időben bejelentik a káreseményt, növénykultúránként a hozamkiesés meghaladja a 30 százalékot, valamint 15 százalékos üzemi szintű hozamkiesést okoz a káresemény. A kérelmeket novemberben kell benyújtani. Az MVH ugyanakkor kiemelte: jobban jár, aki piaci biztosítást is köt, mivel ennek hiányában csak az egyébként nyújtható kárenyhítő juttatás felét lehet kifizetni az uniós szabályozás korlátozásai miatt.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint tavaly mintegy hétmilliárd forintot fizettek ki a gazdáknak a nemzeti kárenyhítési alapból. 2015-ben az aszály okozta a legnagyobb gondot, a kárenyhítési forrásból mintegy 4,1 milliárd forintot tett ki a szárazság miatt igényelt kompenzáció. A kárenyhítési rendszer két pilléren nyugszik: a termelői befizetések mellett a költségvetés nyújt díjtámogatást. Tavalyelőtt a 2015-ös összegnél jóval kevesebbet, 3,1 milliárdot kaptak a gazdák kárenyhítésre. Az idei kárenyhítési alap kerete várhatóan 24 milliárd forint lesz.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.