FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. július 08., vasárnap • 11:03

Világszínvonalú a hazai csemegekukorica-termesztés

A magyar vásárlók biztosak lehetnek a minőségben, ha hazai termést fogyasztanak.

A világ élvonalában van a magyar csemegekukorica-termesztés. Az ipari felhasználásra szánt terményből évente 5-600 ezer tonna kerül le a termőterületekről. Emellett a közvetlen fogyasztásra szánt csöves kukoricából a teljes hazai piacot magyar termelők látják el - közölte a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak nyilatkozta, hogy

Magyarországon 32-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, ahonnan évente 500-600 ezer tonna közötti termést takarítanak be a gazdálkodók.

A hozamokban nincsenek nagyobb mértékű kilengések, mivel a termelés erősen gépesített és korszerű technológiákra alapozottan működik. Ennek oka, hogy ma már gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol felvásárlói szerződés nélkül vetnének ipari célra szánt csemegekukoricát a gazdák.


Import szinte egyáltalán nem érkezik az országba - fotó: Pixabay

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, továbbá azt is, hogy mikor kell a terményt betakarítani. A szerződéskötés egyik legfontosabb feltétele a terület öntözhetősége.

Enélkül ma már nem képzelhető el hatékony termelés. A körbe egyébként is kifejezetten nehéz bekerülni, hiszen ahogyan Ledó jelezte,

a feldolgozók évekig ugyanazokkal a gazdákkal állapodnak meg, ebből adódóan vannak, akik több évtizede kapcsolatban állnak egymással.

Az idei szezonról is nyilatkozott az elnök. Elmondása szerint egyelőre nagyon szépek az állományok, jó szezon várható, hiszen a növény szereti a csapadékos meleg időjárást.

A kártevők ugyanakkor aktívabbak, főként a molyfertőzöttségre kell odafigyelniük a gazdáknak.

Az ipari felhasználásra szánt csemegekukoricát április közepétől július elejéig vetik. A betakarítás július vége felé kezdődik és egészen a fagyokig tart, a feldolgozók kapacitásához igazított ütemben.


fotó: Pixabay

Ami a lakossági fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves csemegekukoricát illeti, a termeléssel főként kisebb családi gazdaságok foglalkoznak hazánkban. Az 5-600 hektárra tehető termőterületről évente 4000-4800 tonna termés kerül le. Ledó szerint az elmúlt években egyre több helyen próbálkoznak hajtatással is. Ez azt jelenti, hogy fólia alá ültetnek kukoricát, így már május elején a piacokon lehet a friss áru.

Lédó nyilatkozatából kiderült:

a magyar vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a csemegekukorica - legyen szó piacon, áruházban vagy strandon kapható termékről - hazai termelésből származik.

Csekély mennyiség kerül a külpiacokra, import azonban szinte egyáltalán nem érkezik az országba.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.