2019.02.16., szombat , Donát

Szántóföld

2018. július 08. vasárnap • 11:03

Világszínvonalú a hazai csemegekukorica-termesztés

A magyar vásárlók biztosak lehetnek a minőségben, ha hazai termést fogyasztanak.

A világ élvonalában van a magyar csemegekukorica-termesztés. Az ipari felhasználásra szánt terményből évente 5-600 ezer tonna kerül le a termőterületekről. Emellett a közvetlen fogyasztásra szánt csöves kukoricából a teljes hazai piacot magyar termelők látják el - közölte a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak nyilatkozta, hogy

Magyarországon 32-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, ahonnan évente 500-600 ezer tonna közötti termést takarítanak be a gazdálkodók.

A hozamokban nincsenek nagyobb mértékű kilengések, mivel a termelés erősen gépesített és korszerű technológiákra alapozottan működik. Ennek oka, hogy ma már gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol felvásárlói szerződés nélkül vetnének ipari célra szánt csemegekukoricát a gazdák.


Import szinte egyáltalán nem érkezik az országba - fotó: Pixabay

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, továbbá azt is, hogy mikor kell a terményt betakarítani. A szerződéskötés egyik legfontosabb feltétele a terület öntözhetősége.

Enélkül ma már nem képzelhető el hatékony termelés. A körbe egyébként is kifejezetten nehéz bekerülni, hiszen ahogyan Ledó jelezte,

a feldolgozók évekig ugyanazokkal a gazdákkal állapodnak meg, ebből adódóan vannak, akik több évtizede kapcsolatban állnak egymással.

Az idei szezonról is nyilatkozott az elnök. Elmondása szerint egyelőre nagyon szépek az állományok, jó szezon várható, hiszen a növény szereti a csapadékos meleg időjárást.

A kártevők ugyanakkor aktívabbak, főként a molyfertőzöttségre kell odafigyelniük a gazdáknak.

Az ipari felhasználásra szánt csemegekukoricát április közepétől július elejéig vetik. A betakarítás július vége felé kezdődik és egészen a fagyokig tart, a feldolgozók kapacitásához igazított ütemben.


fotó: Pixabay

Ami a lakossági fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves csemegekukoricát illeti, a termeléssel főként kisebb családi gazdaságok foglalkoznak hazánkban. Az 5-600 hektárra tehető termőterületről évente 4000-4800 tonna termés kerül le. Ledó szerint az elmúlt években egyre több helyen próbálkoznak hajtatással is. Ez azt jelenti, hogy fólia alá ültetnek kukoricát, így már május elején a piacokon lehet a friss áru.

Lédó nyilatkozatából kiderült:

a magyar vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a csemegekukorica - legyen szó piacon, áruházban vagy strandon kapható termékről - hazai termelésből származik.

Csekély mennyiség kerül a külpiacokra, import azonban szinte egyáltalán nem érkezik az országba.

agrotrend.hu / NAK

Fókuszban
Még mindig nagy kérdés az amerikai-kínai vámháború végkimenetele

Még mindig nagy kérdés az amerikai-kínai vámháború végkimenetele

Két hete van az Egyesült Államoknak és Kínának a megegyezésre. ...

Kiváló minőségű, töretlen népszerűségű STEYR traktorok! (+Videó)

Kiváló minőségű, töretlen népszerűségű STEYR traktorok! (+Videó)

A felhasználói igények növekedésével és a precíziós

Tegyünk a talajok savanyodása ellen!

Tegyünk a talajok savanyodása ellen!

A versenyképesség és jövedelmezőség megtartása

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.