2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Szántóföld

2021. január 11. hétfő • 10:59

Viszlát Tango® Star, üdvözlünk Revycare®!

A BASF fejlesztői konyhájából az elmúlt 30 évben jelentős gombaölő hatóanyagok kerültek ki, mind a karboxamid, a strobilurin és az azol hatóanyag-családból. Ezeknek a többségét eltérő kultúrákban világszerte és Magyarországon is nagy területen használják.

Hazánkban a kalászos növények betegségei elleni védelemben legnagyobb mértékben elsősorban az azol tartalmú készítményeket alkalmazzák és ezek közül is az epoxikonazol már sok éven át, több millió hektáron szolgálta a gazdák érdekeit.

A BASF gombaölőszer hatóanyag fejlesztései napjainkig

 

Az epoxikonazol hatóanyag az 1990-es években jelent meg Magyarországon. Először a Tango®-ban (epoxikonazol+tridemorf) és a Duett®-ben (epoxikonazol+karbendazim) találkoztak vele a felhasználók majd a 2000-es évek elején került bevezetésre a Tango® Star (epoxikonazol+fenpropimorf). Az elmúlt 20 év alatt méltán népszerű kalászos gombaölő szerré vált és 2020-ban a legnagyobb területen felhasznált fungiciddé lépett elő.

Az epoxikonazol és így a Tango® Star 2020-ban kivezetésre került, de már itt is van a trónörökös, a BASF új fejlesztésű azol hatóanyaga, a Revysol®. A Revysol® az epoxikonazolhoz hasonlóan a kórokozó C14-demetiláz enzimjét gátolja, így nem képes ép sejtmembránt előállítani, a gomba elpusztul. A Revysol® az első tagja az ún. izopropanol azoloknak, amelyre jellemző, hogy az azol fej hajlékony izopropanol nyakon ül. Ezáltal a molekula a többi azol hatóanyaghoz képest rugalmas szerkezetű, a cél enzimhez igazodva eltérő alakzatot (egyenes vagy horog forma) képes felvenni. Ennek köszönhetően sokkal erősebben kötődik a kórokozó enzimjéhez, erősebben blokkolja azt. További előnye, hogy az eltérő enzim formákhoz is rugalmasam idomul, így hatásosabban blokkolja a működésüket. Eltérő enzim forma például az azol hatóanyagok ellen rezisztens kórokozóknál fordul elő, a Revysol® ezért hatékonyan használható az ilyen ellenálló törzsek ellen is.

A Revysol® gyári kombinációban, ez évtől Revycare® néven áll a felhasználók rendelkezésére. A Revycare® a Tango® Star-hoz hasonló előnyökkel bír, a gabona levél- és kalászbetegségek széles köre ellen hatékony, kimagasló a rozsdabetegségek ellen és hosszú a tartamhatása. Ezen felül speciális formulációval fejlesztették ki, emiatt rendkívül gyorsan szívódik fel a növénybe, aminek következtében az időjárás viszontagságainak (hideg idő, csapadék, napfény káros UV sugárzása) ellenáll és megbízható gyógyító hatással rendelkezik. A Revycare különbözik is a Tango® Star-tól, mivel az azol hatóanyag, a Revysol® mellett egy strobilurin, a jól ismert piraklostrobin a kombinációs partner. Ennek köszönhetően a Revycare® AgCelence® hatással rendelkezik: használatával zöldebb lesz a növény, jobb a víz és nitrogén hasznosulása, a stressztűrése, alacsony fertőzés esetén is terméstöbblet várható el. Amiben viszont nincs változás, hogy a Revycare® tervezett hektárköltsége a Tango® Star költségéhez hasonló lesz (a Revycare® 0,75 l/ha dózisát összehasonlítva a Tango® Star 1,0 l/hektáros dózisával).

Mindezen előnyöknek köszönhetően a Revycare® kiváló eszköz a hatékonyabb gazdálkodás elérésében, amiket a későbbiekben részletesebben is be fogunk mutatni Önöknek.

(X)

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.