2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Szántóföld

2016. június 28. kedd • 09:43

Zalában magasabb termésátlagra számítanak a gazdák

Nyáron csaknem 58 ezer hektárnyi területről kell a magtárakba juttatni a termést Zala megyében. A hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt a gazdák idén magasabb termésátlagra számítanak, mint az elmúlt évben. A betakarítási munkákat a gyakori esőzések nehezítik, a sok csapadék miatt a kalászosokon gombafertőzést észleltek.

Tavaly őszi árpából 5,1 tonna termett hektáronként, a repce termésátlaga pedig 2,16 tonna volt a megyében. Idén ennél magasabb termésátlagra számítanak a gazdák.

Az őszi árpa 17 százalékát már learatták Zala megyében, a hektáronkénti termésátlag 5,3 tonna - tájékoztatott Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az őszi árpát mintegy ezer hektáron aratták le és megkezdődött a 15 370 hektáron termelt őszi káposztarepce betakarítása is. Az olajos növény hektáronkénti átlaghozama 2,3 tonna.

Zala megyében az őszi árpát tonnánként 38 ezer forintért lehet értékesíteni, a búza ára 42-44 ezer forint között alakul, a repcéé pedig 110 ezer forint.

Nyáron csaknem 58 ezer hektárnyi területről kell a magtárakba juttatni a termést Zala megyében: az őszi búzát 29 ezer hektáron, árpát csaknem 6 ezer hektáron, tritikálét 2,2 ezer hektáron, tavaszi árpát pedig 2440 hektáron kell learatni. Kisebb, ezer hektár alatti területen a zabot, további 2,1 ezer hektáron a tavaszi búzát kell learatni. A napraforgó vetésterülete 7335 hektár, a kukoricáé pedig meghaladja a 36 ezer hektárt.

A betakarítási munkákat a gyakori esőzések nehezítik, a sok csapadék miatt a kalászosokon gombafertőzést észleltek.

agrotrend.hu / MTI

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.