2022.09.29., csütörtök , Mihály

Szántóföld

2022. május 13. péntek • 08:24

Zavartalan marad a foszforellátás az unióban

Napjainkban nehéz megfelelő tisztaságú foszfor alapanyaghoz jutni, mivel csak Oroszországból lehetne beszerezni, viszont a katonai hadművelet ezt korlátozza. Hogyan tovább? Kérdeztük Sándorfy Andrást, a Marton Genetics Cégcsoport vezetőjét.

Még 2019. január elsejével hirdették ki azt az uniós rendeletet, amely a termésnövelő anyagok európai forgalomba hozatalát szabályozza. Ez kitér többek között a műtrágyák minőségére, beltartalmi értékeire és a szennyező anyagok határértékeire. Ez utóbbinál szigorodtak a követelmények a szennyező anyagok környezetbe kerüléséről: ilyen toxikus anyag például a kadmium, amely többféle formában jut a természetes élővizekbe és a talajba. Egyik ilyen fő forrása a növénytermesztés során használt foszfortartalmú műtrágyák használata. A kadmium hatékonyan rakódik le az emberi szervezetben, ezáltal rákkeltő hatású.

Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport ügyvezető igazgatója

A magyar jogszabály nagyon szigorú a tisztasággal kapcsolatban: 20 mg / foszfor kilogrammnyi kadmium határértéket határoz meg, miközben az uniós rendelkezés megengedi a 60 mg-ot. Ezt a 2019-ben kihirdetett rendeletet idén július 16-án kell minden tagállamban jogharmonizációval életbe léptetni. Viszont egészen addig, amíg nem hirdetik ki, lehetőség van valamennyi tagállamnak ezeket a magasabb küszöb értékű foszfortartalmú műtrágyákat be- és forgalomba hozni. Hogy mit jelent ez Magyarországon, ahol idén 1,9 millió tonna műtrágyát használtak fel a növénytermesztés során, arról Sándorfy András a következőket mondta: 

"Műtrágyázás nélkül nem lehet intenzív növénytermesztést folytatni. Ennek kritikus eleme a foszfortartalmú műtrágya, hiszen ez szolgáltatja az energiát a növényeknek. Tavaly idehaza 473 ezer tonna mennyiségben került forgalomba ilyen műtrágya, tehát abban az esetben, ha ezt a szigorú határértékű foszfortartalmú műtrágyát - mivel most korlátok közé kerül-, nem tudjuk Magyarországra behozni, jelentős kockázatot fut a magyar növénytermesztés. A magasabb tartalom alatt azt értjük, amit az unió is megenged, tehát a 60 mg-nál több kadmiumtartalmú műtrágyák például Marokkóból, vagy Mauritániából nem tudnak bekerülni az unióba. Ezzel a derogációval a foszforellátás zavartalan marad Magyarországon".

Ha megszűnik a katonai hadművelet a szomszédságban, akkor újra helyreállhat az alacsony kadmium tartalmú műtrágya kereskedelem. Addig el kell fogadni, hogy magasabb kadmium tartalmú műtrágyák kerülnek a köztermesztésbe, de ez nem jelent semmilyen köz egészségügyi problémát.

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.