2019.08.26., hétfő , Izsó

Szántóföld

2019. április 01. hétfő • 09:58

Zeal, a kukorica élettani aktivátora

Idén új taggal bővül az Arysta algaalapú biostimulátor családja.

A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló Arysta-készítmények közül már bizonyított a termelőknek

  • a Multoleo (napraforgó, repce, szója),
  • a Forthial (kalászosok) és a Tonivit (régebbi nevén Rooter, őszi vetésű kultúrák).

A Zeal a legújabb testvér a sorban, amelyet kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztettünk: a GA 142 algakrémen kívül cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz.

Ahhoz, hogy megértsük a Zeal működését, meg kell néznünk, hogy melyek a kukorica hozamának legfontosabb összetevői élettani szempontból. A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a korai fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Ez elősegítheti a korai virágzást, hogy a kukorica a lehető leghosszabb szemképződési időhöz jusson a vegetáció folyamán.

Mindezekhez a növény egész életciklusa alatt jó ásványianyag-ellátást és optimális fotoszintetikus aktivitást kell biztosítanunk.

Azonban sokszor ütköznek a kukoricatermesztők korlátba a növény 5-8 leveles korában, ugyanis ebben a fenofázisban a növekedés stagnálni kezd. Ez a fejlődésbeli megtorpanás viszont későbbi virágzást eredményez, amely így lerövidíti a szemképződési időintervallumot. A megtorpanás oka főként abban keresendő, hogy gyenge gyökereknek kell felszívni az ásványi anyagokat, főként a foszfort a talajból (amely a korai virágzás egyik fontos faktora).

Ha ebben az időszakban magukra hagyjuk a növényeket és nem támogatjuk meg a gyökér- és a zöldtömegképződést, könnyen egy erőtlen állománnyal találhatjuk szemben magunkat, amely a későbbiekben már nem tudja utolérni magát, következésképpen a terméseredmények is csökkeni fognak.

Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására javasoljuk a Zeal alkalmazását.

A készítményt a kukorica 4-6 leveles állapotában (tehát közvetlenül a leendő hozam szempontjából kritikus stádiumban, a virágrügyek differenciálódása előtt, amely a 7-10 leveles korban következik be), 2-3 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni. A készítményben található anyagok aktiválják néhány olyan létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka. Ezáltal magasabb lesz a fotoszintetikus aktivitás, növekszik a növény tápanyag-ellátottsága és megnő a biomassza felhalmozódása mind a gyökérben, mind a föld feletti részekben.

Általánosságban elmondható, hogy növényvédő szerekkel és lombtrágyákkal egy menetben kijuttatható. Alkalmazásának ideje éppen a posztemergens gyomirtószerek permetezésével esik egybe: itt mindenképpen figyelni kell, hogy bromoxinilt és dikambát tartalmazó herbicidekkel nem minden esetben keverhető, a kijuttatás előtt érdemes keverhetőségi próbát végezni.

Valovics Attila
fejlesztőmérnök
Arysta LifeScience Magyarország Kft.


További részletekért látogassanak el az Arysta oldalára!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.