2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2017. november 03. péntek • 12:45

10 ezer tonna burgonya akadt fenn a határon, mert fertőzöttnek látszott

Fertőzöttnek látszó szíriai krumplit találtak Jordániában. A fonálférgeket a burgonyatermesztő országokban a termelés első számú ellenségének tekintik.

A jordán Földművelésügyi Minisztérium a közelmúltban megtiltotta az akabai kikötőbe szállított 10 ezer tonna – állítólag – cisztaképző fonálféreggel fertőzött burgonya beengedését az országba – írja a Syngenta Magyarország blogja.

Ránézésre a krumpli fonálféreggel fertőzöttnek látszik, a minisztérium szóvivője, Nimer Haddadin pedig kifejtette, hogy a szállítmány tulajdonosa nem szerezte be az importengedélyt, és a burgonyát nem vizsgálták be a minisztérium laborjában. A kormányzati tisztviselő megjegyezte, hogy amíg az importőrnek nincs importengedélye, a szállítmány nem kerül az országba - írja a Jordan Times.

A jordániai farmerszövetség elnöke, Mahmoud Oran kijelentette, hogy a szállítmány ugyan Libanonból érkezett, de Szíriából származik. A farmerszövetség abbéli félelmének adott hangot, hogy a krumpliszállítmánnyal érkezett férgek elterjedhetnek Jordániában is. 

Oran megjegyezte, hogy Jordánia és Libanon megállapodást írtak alá a múlt hónapban, amely szerint Libanon október 15-től november 15-ig exportálhatja a burgonyát Jordániába. "A megállapodás arra törekszik, hogy növelje a burgonya kínálatát és stabilizálja az árakat" - mondta Oran. A minisztérium engedélyezte a burgonya Ciszjordániából történő behozatalát is, köszönhetően a Libanonból származó egyes burgonya-szállítmányok alacsony minősége miatt, amelyek valójában a szíriai gazdaságokból származnak.

„Amikor a burgonya betakarítása decemberben megkezdődik, a minisztérium leállítja importot, hiszen az ország önellátóvá válik” – mondta Haddadin, hozzátéve, hogy Jordániának naponta 400 tonna burgonyára van szüksége.

A közönséges burgonya fonálférget (Globodera rostochiensis Wollenweber) és a sápadt burgonya fonálférget (Globodera pallida Stone) a burgonyatermesztő országokban a termelés első számú ellenségének tekintik.

Európában 1881-ben észlelték először. Azóta a Globodera rostochiensis a világ 65 országában, a Globodera pallidával együtt 42 országban terjedt el.

Hazánkban a Globodera rostochiensis megjelenését első ízben 1981-ben, Alsónémediben mutatták ki. A következő években Keszthelyen 1983-ban, majd Nógrád megyében Dejtáron 1991-ben jelezték gócszerű előfordulását. A Növény- és Talajvédelmi Szolgálatok 1995-ben kezdték meg a károsító országos felderítését. 1995–2006 között 3 felderítési ciklusban vizsgálták a burgonya fonálférgek elterjedését. A megyei szolgálatok és a Központi Szolgálat munkatársai 2005-ig Magyarországon 581 hektárt találtak fertőzöttnek.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.