2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2022. november 30. szerda • 11:49

100 éves volt az idén a párizsi SIMA

Európa top három mezőgazdasági gépkiállítása közé tartozó SIMA (Salon de la Machine Agricole), melyet idén, november 6 és 10 között Paris Nord Villepinte kiállítási területén, 27 hektáron elterülő négy óriási csarnokban megtartott kiállítás 100 éves múltra tekint vissza.

A 100 éves jubileumot a szervezők a Champs-Elysées sugárúton található Grand Palais-ban tartották, VIP vendégek és hírességek meghívása mellett. Idén az AXEMA - a francia mezőgazdasági gépgyártók országos szövetsége - szervezte kiállításon közel 1500 vállalkozás mutatta be újdonságait.


Forrás: www.eilbote-online.com

A kiállítás homlokterében a fenntartható mezőgazdasági termelés és a globális felmelegedés okozta időjárási változásokra reagáló, valamint a fosszilis energiaforrások felhasználásának csökkentésére irányuló, új gépesítési és technológiai megoldások szerepeltek.

A biológiai sokféleség megőrzése, a helyi mezőgazdasági termelők és termelő szervezetek támogatása, a generációváltás és a szakképzett munkaerő megtartása illetve bővítése, valamint a mezőgazdaságról alkotott imázs javítása a gépesítésen keresztül, szintén fontos szerepet kapott a kiállítást kísérő rendezvények között.

Fő hangsúlyt kapott a 21. századi forradalmi agrárváltozásokat követő technológiai fejlődés is.Az intelligens és ultraprecíz gépek alkalmazásának előnyei, a vegyszerfelhasználás csökkentését elősegítő gépi technológiák, valamint a mesterséges intelligenciák alkalmazása a növénytermelésben és az állattartásban.

Sok látogatót vonzottak a kiállított robotok és robotikai alkalmazások is, valamint a fotovoltaika alkalmazására az agráriumban ugyancsak sok újdonságot vonultatott fel, a szakértők az agrovoltaizmus-ról beszéltek. A traktoroknál és az erőgépeknél a dízelüzemanyag felhasználásának csökkentése, a dekarbonizáció fokozása, alternatív motorhajtóanyagok – elsősorban a hidrogén-alkalmazásának bővítése és az elektrifikáció, akkumulátoros és tüzelőanyagcellás – elektromos hajtások gyorsuló terjedése szükséges.


Forrás: www.eilbote-online.com

A kiállításon bemutatott újdonságok közül 71-et neveztek be díjazásra, öt kategóriában. A 20 tagú szakértői zsűri 35-öt értékelt és 17-et részesített SIMA Innovation Award 2022 (6 arany-ezüst és 7 bronz) elismerésben. A kiállítást négy nap alatt 232 ezren látogatták meg, 132 országból.

(Forrás: Eilbote 2022/43)

agrotrend.hu / Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.