2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2021. január 19. kedd • 07:48

125 éves születésnapját ünnepli a Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum számára épített városligeti Vajdahunyadvár országos jelentőségű műemlék, a Liget meghatározó épületegyüttese. Közkedvelt úti célja a belföldi és külföldi turistáknak. Budapest és így Magyarország egyik fontos jelképe. Európa legnagyobb komplex mezőgazdasági múzeuma. Különleges nemzeti érték, valóságos hungarikum.

A 125 esztendeje alapított és 1896 óta az agrártárca fenntartásában működő múzeum létrehozásában Darányi Ignác földművelésügyi miniszter játszott kiemelkedő szerepet. Múzeumépületének, a ma is álló Vajdahunyadvárnak zseniális tervezője és építésze Alpár Ignác volt. A múzeum megnyitásától kezdve a vidék fővárosi kapujaként szolgálja az agráriumot. Az új programoknak köszönhetően 2016-ban elérte az évi 200 ezres látogatószámot, amely Magyarország leglátogatottabb múzeumai közé emelte. A következő évek kiemelkedő feladata a Vajdahunyadvár épületének történelmi rekonstrukciója, amelynek során tovább növekszenek a kiállítási terek és a látogatók előtt megnyitott területek.

fotó: wikipedia

Az emblematikus épület és a tartalomfejlesztés még egyértelműbbé teszi, hogy a magyarság agrokultúrája, a kultúrtájat művelő-gondozó, a magyar konyha élelmiszereinek alapanyagát előállító vidéki Magyarország értékei – a Városligetben megjelenő képzőművészet, zene és a néprajz világával kölcsönhatásban – nemzeti kultúránk, általános műveltségünk részét alkotják, melynek a jövőben is annak kell maradnia. E törekvés fontos letéteményese a megújuló Mezőgazdasági Múzeum fővárosi székhelye, a Vajdahunyadvár.

Abban az erős hitben mondunk a jubileumi évben köszönetet minden látogatónknak, a magyar mezőgazdaság barátainak, hogy egyre többen ismerik föl: a kiváló minőségű, egészséges élelmiszerek hazai előállítása, a természeti táj és a kultúrtáj harmóniájának megteremtése nem csupán a vidéki Magyarország ügye, hanem az egész magyar társadalom alapvető érdeke. A megújuló Magyar Mezőgazdasági Múzeum ebben a szellemben kíván tenni, szolgálni.

agrotrend.hu / mezogazdasagimuzeum.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.