2020.10.22., csütörtök , El?d

Hírek

2020. szeptember 25. péntek • 09:54

16 ezernél is több aktív fertőzött itthon

927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 127-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Ennél magasabb napi adatot eddig háromszor adtak ki.

Elhunyt 9 beteg – heten közülük hetven év felettiek - így az elhunytak száma 718-re emelkedett.

577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egy nap alatt 28-cal emelkedett. Közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. 4945-en már meggyógyultak, 127-tel többen, mint csütörtökön. Az aktív fertőzöttek száma 16 464, számuk egy nap alatt 791-cel nőtt.

Hatósági házi karanténban 25 374-en vannak, számuk 2029-cel csökkent csütörtökhöz képest. A mintavételek száma 668 553, egy nap alatt 11 116 tesztet végeztek. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 55 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti.

kormányzati tájékoztató portálon arra figyelmeztetnek, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

  • Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.
  • 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.
  • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Mint írják, kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több, mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív törzs jelenleg 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 194 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.