Hírek

17,398 t/ha az új búzatermelési világrekord

Egy új-zélandi farmer Eric Watson, új búzatermelési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, amely 607 kg-mal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Új-Zélandon jellemző az öntözéses búzatermelés, amelyek átlagosan 12 t/ha hozamokat produkál. A rekordtermést egy KWS Kerrin búzafajtával érte el a farmer, amelyből 70 kg/ha dózist vetett el. A búzatáblán a talajban lévő szervesanyag-tartalom 4,5 %-os volt. A tápanyagellátást zömében folyékony műtrágyákkal végezték, több lépcsőben, differenciált módon.

fotó: pixabay.com

A tápanyagok nagyobbik részét a vetést megelőző talajelőkészítés során juttatták ki, amely 301 kg/ha N-, 45 kg/ha P-, 100 kg/ha K-, ill. 88 kg/h S – hatóanyagokat tartalmazott. Ezeken felül magnézium, cink, mangán, réz és bór mikroelemeket is kijuttatott a területre. A növényvédelmi feladatok zömét a gombabetegségek elleni védekezés jelentette, amelyet Bayer gombalőszerekkel (protiokonazol, tebukomazol, flupiran) végeztek. A Bayer helyi képviselője mindvégig szaktanácsolta a világrekord termést.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook