2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2018. július 11. szerda • 16:38

2 milliárd forintból javítják a Felső-Duna árvízvédelmét és vízpótlását

A mellékág rendszerek fejlesztésével a térség környezet biztonságának növekedését és állapotának javulását várják.

Állami tulajdonú létesítmények fejlesztésével és a mellékágak kotrásával, 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból javítják a Felső-Duna mellékág rendszerének árvízvédelmét és vízpótlását - hangzott el a projekt sajtótájékoztatóján.


A vízgazdálkodási fejlesztésbe bevont terület 11 500 hektár - fotó: Pixabay

Nagy István, agrárminiszter elmondta, hogy a 2021 februárjáig tartó fejlesztés hét települést érint (Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Kisbodak, Dunaremete, Lipót és Ásványráró), amelyekben összesen 9313-an élnek.

- A fejlesztéssel nő a térség környezet biztonsága, javul a környezet állapota. Az árvíz, a belvíz és a helyi vízkár általi veszélyeztetettség csökken, és a fejlesztés elősegíti a települési önkormányzatok és a vízügyi szakmai szervezetek közötti együttműködést 

- hangsúlyozta a miniszter.

A megvalósuló programelemeket részletezve a miniszter közölte, hogy a kotrásokkal 34 helyszínen javul a mellékágak vízellátása.

Az árvízlevezetés javítása érdekében egyebek mellett kedvezőbbé teszik a doborgazi átvágás és a dunaszigeti Disznósi-ág felső rávezető szelvényeit és átalakítják a mellék ágrendszer műtárgyait.

Illetve emelik a cikolaszigeti Kőhíd és a kisbodaki Szent Kristóf híd nevű vízszintszabályozó műtárgyak pályaszerkezetét, hidakká építik át a doborgazszigeti Schiszler és az ásványrárói Szilfási átereszteket. Mindezek mellett tizennégy vízrajzi állomást újítanak fel és egy új vízmércét építenek.

A projekt beruházója az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.