2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Hírek

2020. október 30. péntek • 11:01

20 000 focipályányi területen helyezkedik majd el a világ legnagyobb napelemfarmja - videóval!

Könnyedén látható lesz még az űrből is minden idők legnagyobb fotovoltaikus erőműve, mely várhatóan már 2023-ban megkezdi működését. A 20 milliárd ausztrál dollárból megvalósuló beruházás tervezett helyszínét a napokban hozták nyilvánosságra.

Fotó: Sun Cable

Az "Australia-ASEAN Power Link" elnevezésű grandiózus projekt részeként megvalósuló, 10 gigawatt kapacitású erőművet Észak-Ausztráliába építi meg a Sun Cable vállalat - számol be róla az Ecolounge. A rendszer napelem-paneljei mintegy 20 000 focipályányi, azaz közel 120 négyzetkilométernyi területen helyezkedik majd el (egyes források 150 négyzetkilométert említenek), így az könnyedén látható lesz még az űrből is.

A páratlan léptékű beruházás gigászi méretére nem csupán a napelemes erőmű paraméterei által következtethetünk, a projekt keretén belül tervezik ugyanis megépíteni a világ eddigi legnagyobb energiatárolóját, valamint a leghosszabb, tengerfenéken elvezetett nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) hálózatát is.

A tervek szerint Ausztrália Északi területének fővárosa, Darwin közelében 2026-ban helyezik üzembe azt az óriási, 22 gigawattóra áramtárolási kapacitású akkumulátort, melyből 2027-től az elektromos energia jelentős részét exportálják majd - az addigra kiépített 4.500 kilométer hosszúságú, tengerfenéken elvezetett erősáramú kábelen keresztül - egészen Szingapúrig, ahol várhatóan így több mint 1 millió lakost látnak majd el elektromos árammal.

agrotrend.hu / Ecolounge

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.