Hírek

2020-ban a koronavírus ellenére 4,6 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása

A KSH publikálta a hazai mezőgazdaság termelést és jövedelmi folyamatokat mutató 2020-as adatokat. Ezek alapján, a rendkívüli körülmények ellenére folytatódott a mezőgazdasági kibocsátás folyó áron számolt növekedése és javult az ágazati szintű jövedelmezőség is.

Érdemes felidézni, hogy a mezőgazdasági termelők 2020-ban több komoly kihívással is szembe kellett nézzenek. A koronavírus-járvány, a tavaszi fagyok, a tavaszi és nyári aszály, valamint az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza mind-mind nehéz helyzetbe hozták a gazdálkodókat – írta honlapján az agrártárca. Ilyen körülmények között kiemelkedő eredmény, hogy az ágazat biztosította a lakosság élelmiszerellátását és hozzájárult a nemzetgazdaság stabilitásához is. Ez is bizonyítja, hogy a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú stratégiai ágazata.

 A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2020-ban is folytatódott, aminek köszönhetően újabb rekordértéket ért el, 2  950,0 milliárd forintot, amely 4,6 százalékkal haladta meg az előző évi magas szintet. A kibocsátás 59 százalékát a növénytermesztés, 34 százalékát az állattenyésztés adta, a fennmaradó részt a szolgáltatások és másodlagos tevékenységek biztosították. A kibocsátás folyó áron számolt növekedéséhez elsősorban a kukorica, a napraforgó és a tej termelése járult hozzá. A kibocsátás volumene (változatlan áron számolt értéke) azonban 2,4 százalékkal csökkent, ami leginkább a gyümölcsfélék, a takarmánynövények és az élő állatok kisebb termelésének tudható be. A termelői árak 6,7 százalékkal növekedtek, ami kedvezően hatott a termelők jövedelmezőségére.

Fotó: wikimedia

 A szántóföldi növénytermesztés az időjárási kihívások ellenére is kedvező évet zárt 2020-ban. A búza termésmennyisége nyolcadik éve érte el az 5 millió tonnát. A kukorica termésmennyisége 1,6 százalékkal (8,4 millió tonna) haladta meg az előző évit. A szántóföldi növénytermesztés a mezőgazdaság kibocsátásának 44,1 százalékát tette ki. A friss zöldség és gyümölcs folyó alapáron számolt kibocsátási értéke az előzetes adatok alapján 300,5 milliárd forint volt 2020-ban. A mezőgazdaság teljes kibocsátásához 10,2 százalékkal járult hozzá a zöldség- és gyümölcságazat. A szőlő, bor ágazat a kibocsátása (60,3 milliárd forint) nem változott érdemben, a mezőgazdaság kibocsátásának 2 százalékát adta tavaly.

Ugyan ebben az időszakban az állattenyésztés ágazat kibocsátása 1 004,0 milliárd forintot tett ki, a hazai vágóállat-termelés 1,6 millió tonna volt. A gazdaságok az állati termékek közül tehéntejből 2,0 milliárd litert, tyúktojásból 2,5 milliárd darabot termeltek. A bruttó hozzáadott érték folyó áron 4,5 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva, változatlan áron ugyanakkor 10 százalékkal csökkent. A fentiek hatására a mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége is javult. Az egyes termelők jövedelme jelentősen különbözhet a termelési szerkezet, a méret, az agrotechnológia, az értékesítési csatornák és az üzemen belüli feldolgozás függvényében.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés