2021.03.01., hétfő , Albin

Hírek

2019. február 03. vasárnap • 11:42

2020-tól indul a szélenergiával előállított hidrogén gyártása

A megújuló energiával foglalkozó "Energie des Nordens" vállalat és a Lübecki H-Tec Systems a közelmúltban szerződést írt alá egy hidrogéngyártáshoz szükséges PEM elektrolizátor vásárlására.

A schleswig-holstein-i Haurupban az elektrolizátor 2020-tól a többlet szélenergiából évente mintegy három millió kilowatt óra energiát fordít hidrogéntermelésre, amely a gázhálózatba kerül. Ebből a célból az „Energie des Nordens” megújuló energiával foglalkozó vállalat és a Lübecki H-Tec Systems gyártója egy PEM elektrolizátorról szóló vásárlási szerződést írt alá. Az újonnan kifejlesztett berendezés névleges teljesítménye egy megawatt - írja a topagrar.com.

A képen balról jobbra: H-Tec ügyvezető igazgató, Frank Zimmermann, az Energie des Nordens vállalat ügyvezető igazgatója, Reinhard Christiansen és a Greenpeace Energy vezérigazgatója, Sönke Tangermann. (Forrás: Greenpeace Energy)

Az üzem a Greenpeace Energy szélenergiából származó gázt fogyasztó, közel 20.000 ügyfelét segíti ellátni. A Greenpeace Energy az " Energie des Nordens "fő részvényese.

"Az új elektrolízis technológiával új tapasztalatokat gyűjtünk a többlet szélenergia tárolásáról a gázhálózatban és a villamosenergia-hálózat stabilizálásáról, amely erősen igénybe vett ebben a szélben gazdag régióban" - mondja Sönke Tangermann, a Greenpeace Energy vezérigazgatója és az Energie des Nordens GmbH & Co.KG (EdN). egyik vezetője. Az EdN a többlet szélenergiát gázzá alakító elektrolizátor üzemeltetője Haurupban.

Ez egy tökéletes helyszín a projekt számára," teszi hozzá Reinhard Christiansen a vállalat vezérigazgatója és a szélenergiával foglalkozó úttörő szakember, "mivel itt egy hálózati csomópont található, amire különösen nagy mennyiségű többlet szélenergia-termelés esik, amit a jövőben az elektrolizátorunkkal megújuló hidrogénné tudunk átalakítani." A vállalat így minden kilowattórát fel tud majd használni, a szélturbinák leállítása helyett.

A projekt értékes információkat fog szolgáltatni a sikeres fordulathoz az energiahasználat terén, ez a meggyőződése Frank Zimmermann-nak , a H-Tec vezérigazgatójának. "Az a tény, hogy hozzájárulhatunk ehhez az újonnan kifejlesztett és eddig legnagyobb ME 450/1400 típusú elektrolizátorunkkal, nagyon izgalmas." Az ilyen fontos tapasztalatszerzési hatások miatt a projektet a szövetségi kormány által támogatott "Norddeutsche EnergieWende 4.0" (NEW 4.0) program is segíti, melynek keretében a jövő energiaellátása szempontjából különösen előnyös technológiákat tesztelnek a gyakorlatban.

A megújuló gáz tárolható a meglévő gázhálózatban, és ha szükséges, a rugalmas gázüzemű erőművekben, Németországban bárhol újra energiává alakítható: „Egy 100%-os megújuló energiával rendelkező energiarendszerben, például a hosszú, sötét időszakokban, amikor a nap nem süt, és a szél heteken át csak gyengén fúj, teljes ellátásbiztonságunk van” - magyarázza Tangermann.

A német gázhálózat kapacitása olyan nagy, hogy akár három hónapig is energiát biztosíthat a villamos energia- és a hő biztosítására.

Az új H-Tec elektrolizátor azonban nemcsak hidrogént termel, hanem ugyanakkor olyan gyorsan reagál, hogy a hálózat üzemeltetője által küldött jelek hatására megnövelheti vagy leállíthatja teljesítményét, és ezáltal elősegíti a villamosenergia-hálózat stabilizálását, ígéri a gyártó.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.