Hírek

2021 már inkább az agrárium éve lesz!

Nehéz év van mögöttünk, de azt is megtapasztaltuk, hogy az összefogás által mennyi mindent el tudnak érni a magyar gazdák. Jövőre sem lesz ez másképpen, ráadásul még támogatásban sem lesz hiány, ami még több cél megvalósításában nyújt segítséget.

Megvan az év magyarországi hala – Az év hala 2021-ben a jászkeszeg. A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra december 31-én délig 7683 szavazat érkezett be, ezek alapján alakult ki a végeredmény.

A palackok fele szilveszterkor pukkant – A járványhelyzet miatt az idén hullámzó volt a Törleynél az értékesítés, a pandémia az exportra is rányomta a bélyegét. A pezsgőpincészet abban bízik, hogy a 2021-es szilveszter már koronavírus-mentes lesz.

Több új törvény segíti a magyar gazdák munkáját – A 2020. évi jogalkotás az Agrárminisztérium életében elég termékenyen alakult. A tárca 10 törvény, 30 kormányrendelet és 64 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el az év során, miközben 171 kormányhatározat született. Ezek közül kiemeltünk néhány, a gazdák számára is fontos rendelkezést.

fotó: pixabay.com

2020 a paprika éve volt – Csökkent a zöldpaprika termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja – írta a Világgazdaság csütörtökön, hozzátéve, hogy Magyarország így is az unió négy legjelentősebb paprikatermesztője között van.

Nagyon megszaladt egy mindennapi élelmiszer-alapanyag ára 2020-ban – A búzáért és a kukoricáért az egy évvel korábbinál 25-27 százalékkal kell többet fizetniük a felvásárlóknak, de drágult a szója, a napraforgó és az előbbieknél csekélyebb mértékben a repce is.

Idén is nőtt az agrárhitel-állomány – Az első kilenc hónap adatai szerint az agrárhitelezés ebben az évben sem vesztett lendületéből. Ebben nyilván több tényező játszott szerepet. Így a stabil agrárpiacok és támogatások, a támogatott hiteltermékek, és a moratórium lehetősége is. Így az agrárkibocsátás idei látványos növekedéséhez a hitelezők is hozzájárultak. Az agrárpiaci hitelezésben hosszú évek óta erős verseny zajlik.

Az öt legfontosabb változás a bankolásban 2021-től – A koronavírus-járvány még 2021-ben is hatással lesz a pénzügyekre, a pandémiás helyzet várható javulásával azonban a bankok is több erőforrást tudnak az egyéb fejlesztésekre fordítani, új szolgáltatások, személyre szabható online megoldások jöhetnek. Januártól már nem lesz szükségünk készpénzre, amikor vásárolni megyünk, az internetes bankkártyás vásárlások pedig még biztonságosabbak lesznek. A fogyasztási hiteleknél megszűnik a THM-plafon, a személyi kölcsönöknél azonban jönnek a fogyasztóbarát hitelek.

fotó: pixabay.com

Ami 2020-ban történt… – Hosszú év van mögöttünk és nemcsak nehéz időszakot éltünk meg, de csodás pillanatokat is.

Januártól nemzeti színű zászlót kap a tojás – A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését. A jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni.

A magyar gazdák újra adómentesen állíthatnak elő pálinkát – Adóügyi könnyebbség az otthonra vágyó családoknak és tehercsökkentés a kisebb cégeknek – a pénzügyminiszter helyettese szerint ezek a legfontosabb pontjai 2021 adóügyi változtatásainak. Tállai András külön kiemelte, hogy sikert hozott a pálinka-szabadságharc, így a magyar gazdák újra adómentesen állíthatnak elő otthon vagy a bérfőzdében párlatot a saját gyümölcsükből. Az államtitkár hozzátette: a kormány akkor is folytatja az adócsökkentést, ha az ellenzéknek ez kifejezett kínt okoz.

Sok lesz az újdonság idén a gazdák életében – Mozgalmas évre számíthatnak idén a gazdálkodók: januártól életbe lépett számos új szabályozás. Meghatározó, hogy az őstermelők és a családi gazdálkodók már az alapoktól újraszabályozott környezetben tevékenykedhetnek, megkezdődik az osztatlan közös tulajdonú területek rendezése, és egyre több beruházás készül el. Az idén az agráröröklés szabályozása, így a generációváltás könnyítése lehet az egyik legfontosabb kormányzati intézkedés.

fotó: pixabay.com

Vámmentesek maradnak az agrártermékek – A korábban vártnál lényegesen jobb feltételekkel szállíthatják terméküket az Egyesült Királyságba az agrár-élelmiszeripar szereplői is az Európai Unió és a szigetország között létrejött szabadkereskedelmi egyezményben foglalt megállapodásoknak köszönhetően.

AGRO7 – a hét agrárhírei – A 2021-es esztendőt köszöntötte Blum Zoltán a Saaten-Union ügyvezető igazgatója, Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport tulajdonosa, valamint az Év Agrárembere kitüntető díj hetedik kiírásáról is beszámolunk eheti híradónkban.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés