2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Hírek

2019. szeptember 16. hétfő • 13:10

2021-től alkalmazni kell a kockázatértékelési rendeletet

Uniós rendelkezést fogadtak el az élelmiszerláncban alkalmazott kockázatértékelés átláthatóságáról és fenntarthatóságáról.

2002-ben az általános élelmiszerjogi rendelet (178/2002/EK rendelet) az EU élelmiszerjogában általános elvként határozta meg a kockázatelemzés elvét. Ez a rendelet hozta létre az EU élelmiszer-biztonsági rendszerét, amely azért felel, hogy a kockázatértékelés (tudomány) és a kockázatkezelés (politika) elkülönítve legyen. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA) független EU-ügynökségként hozza létre, amelynek feladata tudományos tanácsadás az agrár-élelmiszerlánccal kapcsolatos kockázatokkal.


fotó: pixabay

A 2018-ban korábban közzétett, a rendeletre vonatkozó Fitness Check eredményei azt mutatták, hogy bár

a jogszabályok teljesítették az emberi egészség magas szintű védelmének és a belső piac zavartalan működésének biztosítását célzó fő célkitűzéseiket, de továbbra is maradtak kétségek a tudományos tanulmányok átláthatóságával és a kockázatértékelési folyamatokkal szemben.

Ugyanakkor 2017. októberében az Európai Bizottsághoz benyújtották a glifozátról szóló európai polgári kezdeményezést (ECI). A kérései közt a tudományos tanulmányok átláthatóságának javítása, valamint a hatósági tanulmányok megbízhatóságának fokozása is szerepelt.

A 2018. január és március közötti nyilvános konzultáció rámutatott, hogy a polgárok és az érdekelt felek elismerték az EFSA által a kockázatértékelés során alkalmazott ipari tanulmányokhoz való nyilvános hozzáférés javításának fontosságát, mivel ez fontos elem az EU élelmiszer-biztonsági kockázatértékelésébe vetett bizalom biztosítása szempontjából

Ez a rendelet válaszol a Fitness Check-re, az ECI-re és a nyilvános konzultációra is. Ez módosítja az általános élelmiszerjogi rendeletet, valamint az élelmiszerlánc egyes ágazatait érintő nyolc jogalkotási aktust: GMO-k, takarmány-adalékanyagok, füstaromák, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, élelmiszer-adalékanyagok, élelmiszer-enzimek és aromaanyagok, növényvédő szerek és új élelmiszerek.

Célja, hogy javítsa az ipari tanulmányokhoz való nyilvános hozzáférést az EFSA kockázatértékelése során.

Célja, hogy megőrizze az EFSA tudományos szakértők felvételének képességét, megerősítse az EFSA és a nemzeti tudományos testületek közötti együttműködést, és fokozza a tagállamok részvételét az EFSA műveleteiben. Szintén javítja a kockázati kommunikációt is.

rendeletet 2019. június 20-án fogadták el, és 2021. március 27-től kell alkalmazni, kivéve az 1. cikk 4. és 5. pontját, melyet csak 2022. július 1-jétől kell. A 2021. március 27-e előtt benyújtott uniós jog szerinti kérelmekre, valamit a tudományos eredmények iránti kérelmekre nem kell alkalmazni.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.