2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Hírek

2021. január 20. szerda • 13:04

378 hibernált denevért mentettek meg Edelényben

Mintegy négyszáz rőt koraidenevért kellett kimenteni egy edelényi kórházból – írja honlapján az Aggteleki Nemzeti Park.

Azt írták: az edelényi Koch Róbert Kórház műszaki dolgozói hétfőn kértek segítséget tőlük, mivel a tetőtérben lévő kazánház bontása során néhány telelő denevér került elő - írja az Index.

A 4 ÓRÁS MENTÉS SORÁN AZ AGGTELEKI NEMZETI PARK SZAKEMBEREI ÖSSZESEN 378 RŐT KORAIDENEVÉRT GYŰJTÖTTEK ÖSSZE, MELYEKET ELSZÁLLÍTOTTAK A MEGBOLYGATOTT BÚVÓHELYRŐL.

A megmentett állatok egyik része Jósvafőre, többségük pedig az Esztramos-hegyre, egy bányatáróba került.  A park honlapján részletezték, hogy mérsékelt övi éghajlaton a denevérek a hideg, táplálékhiányos időszakot úgy képesek átvészelni, hogy teljes nyugalomba merülnek.

TESTÜK HŐMÉRSÉKLETE ILYENKOR 1–6 °C-RA CSÖKKEN, LÉGZÉSÜK ÉS KERINGÉSÜK AZ AKTÍV ÁLLAPOTBAN MÉRHETŐ INTENZITÁS TÖREDÉKÉRE ESIK VISSZA (20–25 LÉLEGZETVÉTEL/ÓRA).

Minimális energiaigényüket az ősszel felhalmozott zsírraktárakból fedezik. Testtömegüknek alig 0,2%-át használják fel naponta, de az októbertől márciusig tartó öthónapos időszakra így is épphogy csak elegendőek tartalékaik – ismertették. 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A sikeres teleléshez épp ezért olyan zavartalan és hideg, de mindenképpen fagymentes helyet kell keresniük, ahol védve vannak a csapadéktól és a ragadozóktól. Természetes körülmények között ilyen feltételeket a faodvak és barlangok biztosítanak, de néhány denevérfaj egyre gyakrabban épületek réseibe is behúzódik.

Hibernált állapotban a denevérek nagyon kiszolgáltatottak, ezért vigyázni kell rájuk. Ha építkezéskor véletlenül előkerülnek valahol, azonnal értesíteni kell a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait! – figyelmeztettek.

Nem ez volt az első ilyen eset, a múlt héten Miskolcon kellett denevéreket menteni – sajnos akkor nem mindet sikerült megóvni.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.