2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2018. június 03. vasárnap • 12:30

5 százalékkal kevesebb pénz juthat Magyarországnak 2020 után

Negyed évszázad után új megszületik az új állattenyésztési törvény, a határon túl is találtak sertéspestises vaddisznót, kevesebb mint egy hónapunk van, hogy bírságmentesen szabaduljunk meg a parlagfűtől - ezek voltak a hét agrárhírei az agrotrend.hu-n.

Meghatározható a vaddisznók területi előfordulása és eloszlása - Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének szakértői kidolgoztak egy geostatisztikai alapú, a vaddisznó-állományokat szinte pontosan feltérképező módszert. Ez hasznos lehet akár az ASP elleni hazai védekezésben is.

Most 6 km-re a határtól találtak sertéspestises vaddisznót - A vaddisznó vélhetően az ukrajnai vagy magyarországi erdőkben élő fertőzött állománytól kapta el a fertőzést.

fotó: pixabay

25 év után jöhet az új állattenyésztési törvény - Huszonöt év után megalkotunk egy új állattenyésztési törvényt, ez olyan lehetőséget ad a szakmának, amellyel élnie kell - mondta Nagy István agrárminiszter szerdán Herceghalmon.

Szélsőségesen alakulhat az idei búzatermés - Régen volt tapasztalható ilyen szélsőséges várható termésmennyiség búzából. A világpiaci árak egyelőre emelkedést mutatnak, ami természetesen a magyar piacra is hatással van.

Előre a vízhasznosításért - a földekre a "használt" víz is jó - Új javaslatokat tett az Európai Bizottság a víz mezőgazdasági öntözési célú újrahasználatának elősegítése érdekében.

fotó: pixabay

Kiderült: 5 százalékkal csökkentenék az agrártámogatásokat 2021-2027 között - Magyarország számára a korábbinál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoz elő az Európai Bizottság.

Brit agrárszövetségek: a kilépés után is szükség lesz az uniós munkaerőre - Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat.

Június 19-ig javíthatók szankciómentesen az egységes kérelmek - Idén is sor kerül az egységes kérelmek előzetes ellenőrzésére, mely a beadott kérelmek pontosítását, illetve a szankciók elkerülését hivatott segíteni.

 

Bayer-Monsanto: már nincs akadálya az óriásfúziónak - Feltételekkel ugyan, de engedélyezte az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy a német Bayer felvásárolja az amerikai Monsanto céget.

Magyar céggel bővül a legnagyobb francia baromfifeldolgozó - Az LDC, a legnagyobb francia baromfifeldolgozó szerdán jelentette be, hogy megállapodott az ágazatban tevékenykedő debreceni Tranzit Csoport többségi részesésének a megszerzéséről, európai pozícióinak erősítése részeként.

fotó: pixabay

Közeledik a parlagfűszezon, ne várja meg az 5 milliós bírságot! - A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Kezdődnek a földhasználati ellenőrzések - Az elrendelt határszemlén a járási hivatalok földhivatali osztályai elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi, például hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítják-e.

A beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került - Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy megállítsa és visszaszorítsa a vadon élő beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlását.

fotó: pixabay

Ne használja a Genezis feliratú Adengo kukorica gyomirtó szert! - A készítmény hatóanyag-tartalma jelentősen eltér az engedélyezettől, hatékonysága nem megfelelő.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.