2019.10.22., kedd , Előd

Hírek

2018. november 12. hétfő • 16:59

500 milliárd forint fölött a lízingpiac

Egyre több eszköznél veszik igénybe a lízingfinanszírozást.

Több mint 500 milliárd forint értékben nyújtottak finanszírozást a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai az év első 9 hónapjában, ami 17%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, és megközelíti a 2 évvel ezelőtti teljes éves volument - közölte a szövetség.


Kétszámjegyű volt a növekedés a magyar lízingpiacon az első három negyedévben - fotó: Pixabay 

A tájékoztatás szerint egyre jobban látszik, hogy a járműfinanszírozás mellett a cégek sok eszköznél veszik igénybe a lízingfinanszírozást.

A mezőgazdasági gépeknél 12%-kal, csaknem 59 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg

A gépek esetében a finanszírozott összeg 10%-kal 43 milliárdra csökkent, de a közlemény szerint ez többéves távlatban magas szintet jelent.

A visszaesésben szerepet játszik az egy évvel korábbi rekordösszeg, valamint az, hogy sok gépberuházást érintő közbeszerzés van folyamatban, ezeknél a tender lezárása után kapnak szerepet a lízingcégek, így ezen a téren az év utolsó hónapjai jelentősen befolyásolják az éves számokat.

A közlemény idézi Nyikos Katalint, a Magyar Lízingszövetség elnökét, aki szerint a lízingpiaci szereplők tisztában vannak azzal, hogy a negyedévről negyedévre látható kétszámjegyű növekedés nem tartható a végtelenségig, de a rugalmas és olcsó finanszírozást jelentő lízingre egyre nagyobb szüksége van a vállalkozásoknak, ez támaszt ad a piacnak. Ugyanakkor az alacsony kamatkörnyezet, ezzel összefüggésben a szűk marzsok, továbbá az adminisztrációs és szabályozási kötelezettségek a lízingcégek jövedelmezőségét hátrányosan érintik.

Nyikos Katalin szerint az emelkedésnek induló kamatok kockázatként jelentkezhetnek majd a piacon, erre a fix törlesztésű lízingkonstrukciók jelentik az egyik megoldást

A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint rövid és középtávon stabil lesz a növekedés a finanszírozott összeget tekintve, ezzel együtt az univerzális finanszírozás, azaz a járművek mellett az eszközfinanszírozás térnyerése várható.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.