2019.10.14., hétfő , Helén

Hírek

2019. június 26. szerda • 11:20

56 új pókfélét fedeztek fel Ausztráliában

A Nyugat-Ausztrál Egyetem és a Nyugat-Ausztrál Múzeum kutatói 56 új Schizomida rendbe tartozó a pókféle fajt fedeztek fel Ausztrália Pilbara térségében. A csapat elmondása szerint a fajokat eddig azért nem találták meg, mivel egy kivételével mindannyian egész életüket föld alatt töltik.

A felfedezés nagyságát jól mutatja, hogy eddig Ausztráliában csak 53 ebbe a rendbe tartozó fajt ismernek és világszerte is csupán 350-et. A fajokat hosszú ostorra emlékeztető elülső végtagok jellemzik, amiket szemek helyett a környezetük tapogatással történő felismerésére használnak, amíg megjelenésükben sokban hasonlítanak a pókokra és a szöcskékre is - írja az arsratio.hu.

A természetvédelmi területeken újabb fajok várnak még felfedezésre - fotó: pixabay.com

A kutatók mindezen felül kiemelték, hogy a fajok helyhez kötöttsége miatt nagy valószínűséggel még rengeteg felfedezetlen rokonuk van és a mostani felfedezéseket is csak bányákhoz közeli területek környezetvédelmi felmérései során találták meg.

Ezt a nyugat-ausztráliai területet már eddig is úgy tartották számon mint a föld alatt élő fajok egyik legnagyobb ökoszisztémája – több mint 4000 különböző fajjal – és a területen zajló bányászat miatt kiemelt figyelmet kap ezeknek a fajoknak a védelme és élőhelyük megőrzése – mivel a fajok vándorlása földalatti életmódjuk miatt lényegesen lassabb az élőhelyük pusztulásának üteménél.

Ebben a bányászó cégek is tevékenyen részt vesznek különlegesen az élőhelyek megőrzését segítő protokolljaikkal és a területeken végzett rendszeres felmérésekkel.

agrotrend.hu / arsratio.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.