2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2015. október 06. kedd • 13:01

60 milliárdos keret a biogazdálkodás terület alapú támogatására

Igen kedvezően alakulnak a pályázati feltételek a biogazdálkodás háza táján: a 2016-2020-as időszakban 60 milliárd forintos keret áll rendelkezésre az ökológiai gazdálkodás terület alapú támogatására.

A földvásárlásnál elővásárlási jogot, az állami földekre kiírt haszonbérleti pályázatoknál többletpontot élveznek a biogazdálkodók, hamarosan pedig kiírásra kerülnek az ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre és az ökológiai gazdálkodás fenntartására vonatkozó pályázatok.

Mindenképpen érdemes mérlegelni, körüljárni valamennyi gazdának, hogy miért és hogyan érdemes belekezdenie az ökológiai gazdálkodásba, vagy folytatnia azt. Annak is hasznos utánajárni, hogyan áll Magyarországon a biogazdálkodás, milyenek a piaci lehetőségei, illetve milyen kihívásokkal kell szembenézni. Az ismeretek tükrében aztán megalapozottabban tudnak majd gazdáink döntéseket hozni.

„A biogazdálkodás élethivatás, nem az anyagi javak puszta felhalmozása és nem is a környezeti értékek felélésének eszköze.” –szögezte le ifj. Hubai Imre,biogazdálkodó - aki nem mellesleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztéséért felelős alelnöke - a Biokultúra folyóirat legfrissebb számában adott interjújában.

Tehát az a gazda, aki valódi elhivatottság és kellő szaktudás nélkül, pusztán a területalapú többlet támogatásért, vagy a pályázatokon elérhető többletpontokért vállalja be a biogazdálkodás szigorú előírásait, könnyen megégetheti magát.

Olyanoknak érdemes elsősorban belekezdeniük, akik már korábban is alkalmaztak bio módszereket és az általuk használt termőterület adottságai komplex gazdálkodás kialakítását teszik lehetővé. Hasznos, ha össze tudják hangolni a növénytermesztés és az állattenyésztés arányait és progresszíven képesek gondolkodni, akár már a kezdetektől feldolgozásra rendezkednek be a stabilabb jövedelemszerzés érdekében.

Nemcsak az egyes gazdáknak, hanem a magyar biogazdálkodásnak is egy fejlődő, progresszív pályára kell állnia a 2014-2020-as időszakban, hiszen miközben világszerte évente félmillió hektárral nő a biogazdaságok területének nagysága és Európában 20%-kal nő a bioélelmiszerek fogyasztása, itthon csökkent a biogazdálkosás területe és a termékek fogyasztása is stagnált.

Mind a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra, mind a kormányzat ennek a negatív tendenciának a megfordítása, a bioágazat megerősítése mellett áll. Ez észrevehető lesz mind a pályázati struktúra, mind a támogatott szaktanácsadás rendszerének kialakításában is. Az ágazat fejlesztése érdekében már elindult az összehangolt munka a szakma képviselői és a döntéshozók között a VP ökológiai gazdálkodást és élelmiszer előállítást ösztönző eszközeit és feltételrendszereit illetően.

Az ágazat fő fejlesztési irányai az összefogás és élelmiszerfeldolgozás ösztönzése, a professzionális biotermék promóció elindítása, értékesítési stratégiák kialakítása, a közvetlen értékesítési láncok kiépítése és a termelők és vásárlók között bizalmi kapcsolat megerősítése. Cél, hogy a hazai biogazdaságok összefogásával létrejöjjön egy termelői integráció, amely megfelelő piackutatásra alapozva, összehangolt termeléssel és feldolgozással az aktuális piaci igényeknek megfelelő, magas minőségű bioélelmiszerekkel tudja majd kielégíteni az egyre növekvő hazai és a nemzetközi igényeket.


gazdablog.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.