FÓKUSZBAN

Lendületben a géppiac, ennyit költöttek tavaly a gazdák gépekre

Lendületben a géppiac, ennyit költöttek tavaly a gazdák gépekre

Egyaránt keresettek a korszerűbb, modernebb, valamint az alacsonyabb ...

Építsen bontott téglából palotát! (+Videó)

Építsen bontott téglából palotát! (+Videó)

Nagyon komoly mennyiségű szerves anyag halmozódik fel ...

Hírek

2017. szeptember 28., csütörtök • 12:50

74 ezer gazdálkodó pályázhat támogatott szaktanácsadásra

Nagy várakozás előzi meg a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos támogatott szaktanácsadás indulását. A támogatási keretösszeg 13,9 milliárd forint.

- A szolgáltatást legutóbb 2014-ben lehetett igénybe venni a korábbi ÚMVP támogatásból. Jelenleg a Vidékfejlesztési Program forrásából valósulhat meg a támogatott szaktanácsadás - közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. 

A támogatási kérelmeket a korábbitól ellentétben már nem a gazdálkodó nyújtja be, hanem a szolgáltatást nyújtó szervezet.

A szolgáltatást pályázati úton kiválasztott szolgáltató szervezetek nyújthatják kizárólag aktív státuszú, a meghatározott tématerületekre jogosultságot szerzett szaktanácsadók közreműködésével.

Győrffy Balázs: A támogatott szaktanácsadásra a gazdálkodók egyénileg és csoportosan is pályázhatnak - fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK

A NAK elnöke emlékeztetett: a kamara és a Kormány között létrejött együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően a NAK feladata egy egységes gazdatámogató rendszer működtetése. Ennek megvalósítása érdekében kerültek a NAK-hoz 2014 elején a falugazdászok, majd 2014 októberétől az Országos Szaktanácsadási Központ feladatai (a mai Herman Ottó Intézettől, a korábbi Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől).

A gazdálkodók évente egyéni szaktanácsadás esetén maximum 800 eurót, azaz 240-250 ezer forintot, míg csoportos esetén 150 eurót - 45-50 ezer forintot - vehetnek igénybe éves szinten. Vagyis egy évben összesen 950 euró, megközelítőleg mintegy 300 ezer forint áll rendelkezésre.

A kamara nyilvántartása szerint jelenleg 998 fő aktív szaktanácsadó dolgozik az ágazatban, akik közül 498-an teljesítették a támogathatóság minimum feltételét.

- Sok specifikus információra és támogatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, és minél több, valamint jobb minőségű termékeket állítsanak elő, aminek alapja a naprakész, piacképes tudás - hangsúlyozta Győrffy Balázs. - Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának is szándékában áll pályázatot benyújtani a Vidékfejlesztési Programban a támogatott szaktanácsadásra meghirdetett felhívásra - tette hozzá.

- A célunk az, hogy a kamarai falugazdász-hálózat mellett mintegy száz szaktanácsadóval is segítsük a gazdálkodókat - jelentette ki a NAK elnöke. 

Az Országos Szaktanácsadási Központ évente mintegy 70 millió forintot fordít a szaktanácsadók alap- és továbbképzésére, illetve különböző rendezvényekre. Emellett megyei szinten szaktanácsadói klubok működnek, melyek célja a szaktanácsadók friss szakmai információkkal ellátása, rendszeres konzultációs lehetőség a jogalkotókkal, szakterületek illetékeseivel, a VP pályázat-előkészítő munkacsoportok tagjaival, valamint a szaktanácsadók egymás közti tapasztalatcseréjére lehetőség biztosítása.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.