2020.06.03., szerda , Klotild

Hírek

2019. október 21. hétfő • 17:46

A 10 kilót is meghaladja a legnagyobb Heves megyei trófea

Az utóbbi napokban két helyen is csodás trófeákban gyönyörködhettek Heves megyében a vadászat iránt érdeklődők.

A hatvani Grassalkovich-kastély udvarán a Heves Megyei Kormányhivatal az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetével és a Heves Megyei Vadásztársaságok Szövetségével közösen tartott gímszarvastrófea-szemlét. A területi vadászati hatóság az idén eddig 400 gímszarvastrófeát értékelt, az érmes minősítések száma hatvanhárom volt. A bikák ékessége zömében bronz minősítést ért, de tíz esetben ezüstérmes bírálati pontszám született – olvasható a kormányhivatal honlapján - írja a heol.hu.

Különleges élmény fogadta a vadászat iránt érdeklődőket - fotó: pixabay.com

A mustrán kiderült, hogy a szezon legnagyobb súlyú gímbikatrófeája az Egererdő Erdészeti Zrt. Mátrafüredi Erdészetének területén elhullva talált állaté volt, 10,71 kilogrammot nyom. A vadászat során elejtett legnagyobb pontszámú trófeát a Parádi Várhegy Vadásztársaság jegyezte, a legnagyobb trófeasúlyú gímbika a Három Patak Vadász-hagyományőrző Sportegyesületnél került terítékre, az agancsa 8,91 kilogramm volt.

Az Egererdő Erdészeti Zrt. a napokban szintén megtartotta a saját gímszarvastrófea-bemutatóját a Mátrában. A rendezvényen számos más programmal is várták az érdeklődőket. A Vadászkürtös Európa-bajnokságon ­bajnoki címét nyert Vadászkamara Kürtegyüttes műsorát is hallhatták a résztvevők.

A trófeákat különféle szempontok alapján szokták értékelni. Egységes mérési rendszert dolgoztak ki. Hazánkban az Országos Trófeabíráló Bizottság 1963-ban alakult meg, majd 1969-ben jöttek létre a Megyei Trófeabíráló Bizottságok. Rendelet írja elő az összes elejtett és elhullott gím-, dám- és őzagancs, mufloncsiga és 12 centiméternél hosszabb vadkantrófea kötelező bemutatását.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.