2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2018. augusztus 02. csütörtök • 11:07

A 2018-as aszályban "kiszárad egy teljes erdőnemzedék"

A német gazdák egymilliárd eurós támogatást sürgetnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyre nagyobb gondokat okoz az aszály és a hőség Németország nagy részén, a mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) pedig emiatt jelentősen lefelé módosította a gabonatermésre adott prognózisát.

A betakarítás első szakaszának végeztével frissített előrejelzés szerint 36 millió tonna lehet a termés, szemben az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagával és az előző prognózisban megadott 41 millióval.

Az eleve erősen visszafogott várakozásokhoz képest is gyenge adatok azt mutatják, hogy az ország több régióját hónapok óta sújtó aszály katasztrofális következményekhez vezet, a növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is. Az érdekképviselet követeli, hogy a szövetségi kormány egymilliárd euró (322 milliárd forint) gyorssegélyhez juttassa a károsult gazdákat a csődök elkerüléséhez.

Az ügy nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy Németország az utóbbi években rendre a második legnagyobb gabonatermesztő volt az Európai Unióban, a tejtermelésben pedig az első helyen állt.

A szövetségi kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egyelőre a tartományok feladata a gazdák megsegítése, a szövetségi költségvetés forrásainak mozgósításáról pedig csak augusztus végén, a betakarítás után döntenek.

Azonban a növénytermesztők és az állattenyésztők után az erődgazdálkodók is segítséget kérnek, szakmai szervezetük (BDF) szintén egymilliárd eurós támogatást sürget. Szerdai közleményük szerint a vízhiány 500 millió növendék fa pusztulásával fenyeget.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.