2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Hírek

2019. október 21. hétfő • 12:03

A balatoni borvidék jövője a következő generáció szőlészein és borászain múlik

A szőlészeken és borászokon múlik, hogy milyen lesz Balatonfüred jövője, és milyen lesz a balatoni, illetve a füredi táj, hangsúlyozta Bóka István, Balatonfüred polgármestere az október 18-20. közötti szüreti fesztiválon.

A rendkívül gazdag programot kínáló fesztivált a Füredkult szervezte meg, egyebek mellett látványos felvonulással, borlovagavatással, kulturális programokkal, vásárral és gasztronómiával a Balaton-parton, ahová rengeteg vendég érkezett - írja a veol.hu.

fotó: veol.hu

Külön üdvözölte Bóka István a fesztivál helyi érdeklődőit, Galánta elöljáróját, illetve a szép hagyományt, miszerint a Hégely Ákos karnagy vezette Balatonfüred Koncert Fúvószenekar meghívására több hazai és határon túli zenekar érkezett. A polgármester kiemelte, az idei év is arra figyelmeztet, nem mi uraljuk a természetet, hanem az minket.

– A szüretet a szőlő és a bor nemzetközi városában meg kell ünnepelni. Örvendetes, hogy a színes felvonuláson sokan részt vesznek, így helyi közösségek, óvodások, iskolások, civil szervezetek, borászok, pincészetek. A felvonulás főként azért lényeges, hogy gyermekeink, unokáink lássák: a szőlészet-borászat Balatonfürednek nagyon fontos. Később eszükbe jut, hogy részt vettek a szüreti felvonuláson, és reményeink szerint a szőlészetet-borászatot, a hozzá kötődő hagyományt is folytatják – fogalmazott Bóka István.

Aláhúzta, a szőlészeken és borászokon múlik, milyen lesz Balatonfüred jövője, a balatoni, a füredi táj, hogy meg tudjuk-e őrizi szőlőültetvényeinket, amilyenek voltak 20-50 évvel ezelőtt. Ezért fontosak a rendezvények, mint a Hal- és borünnep, a Vince-nap, a Balatonfüredi borhetek, ahol megmutatják, milyen kitűnőek a Balatonfüred-csopaki borvidék borai.

Ezt szolgálják a hazai borrendek is, akiket Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere meghívott, hogy vigyék a magyar, illetve az itteni borok jó hírét a világban.

A köszöntő után Dasek Viktor római katolikus plébános, Bátki Dávid Géza református lelkész és Gabnai Sándor evangélikus lelkész az ökumené jegyében megáldotta a szőlőharangot, majd a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Magyarhang Zenekar muzsikája mellett indult a Balatonhoz a díszes menet, benne lovasok, borrendek, hintók, lovas kocsik, zászlóforgatók, gólyalábasok, pincészetek, borászok, a Rizling Generáció, és sokan útközben kínálták a finom nedűket.

Koczor Kálmán érdeklődésünkre elmondta, nagyon jó évjárat ígérkezik az 1200 hektáros Balatonfüred-csopaki borvidéken, ahol az olaszrizling a meghatározó fajta.

Saját, 25 hektáros pincészeténél, ahol a vezető fajta mellett a hazai nemesítésűeket is kedvelik, már végeztek a betakarítással.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.