2020.09.28., hétfő , Vencel

Hírek

2017. április 29. szombat • 15:39

A bélbaktériumok mondják meg, mit egyenek az állatok

Az agykutatóknak először sikerült megmutatnia, hogy a bélrendszerben található baktériumok “beszélnek” az aggyal, hogy befolyásolják az ételválasztást. A kutatók két olyan baktérium fajt is azonosítottak, amiknek a jelenléte hatással volt a vizsgált állatok étkezésére.

A kísérleteket ecetmuslicákkal hajtották végre – Drosophila melanogaster – ami egy modell organizmus, ezért lehetőséget ad a tudósok számára, hogy a mikrobák és az étkezés összetett kapcsolatát és az ételválasztásra gyakorolt hatását is megvizsgálják. A tudósok kimutatták, hogy az aminosavaktól megfosztott muslicánál csökkent a termékenység és a fehérjedús ételeket is előnyben részesítették. Ez a hatás már akkor is megfigyelhető volt, amikor a tudósok csak egyetlen kiválasztott esszenciális aminosavtól fosztották meg a muslicákat.

Ezenfelül a kutatók öt a muslica bélrendszerében természetesen előforduló baktériumfaj hatásait is megvizsgálták. Az eredmények a kutatókat is meglepték: két baktérium faj képes volt teljesen eltörölni az aminosavakra éhező legyek preferenciáját a fehérjedús ételek iránt. – írja az arsratio.hu.

“Az ecetmuslicáknál 5 fő baktériumfaj van jelen; az embereknél viszont több száz,” teszi hozzá Patrícia Francisco, a tanulmány társszerzője. “Ez kiemeli az egyszerű állati modellek használatát az egészségre fontos hatások vizsgálatában.”

És mégis hogyan hatnak ezek a baktériumok az agyra, hogy megváltoztassák az étvágyat?

“Az első feltevésünk az volt, hogy a a baktériumok képesek biztosítani az esszenciális aminosavakat a muslicák számára,” mondta Santos. “Azonban, a kísérletek ezt cáfolták. Ehelyett a baktériumok látszólag az anyagcserében okoznak változásokat, amivel az agyra és a testre is olyan hatással vannak mintha azok elégedettek lennének a fehérjeszintjükkel.”

Összességében az új tanulmány megmutatja hogy a bélben élő baktériumok képesek hatni az állatok étkezési szokásaira, de elképzelhető hogy ezt egy új, eddig ismeretlen módon teszik.

agrotrend.hu / arsratio.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.