2020.12.01., kedd , Elza

Hírek

2020. március 12. csütörtök • 18:48

A beporzó rovarok védelmére hívták fel a figyelmet

Szakdolgozatból mára országszerte ismert kezdeményezéssé nőtte ki magát.

Szinte naponta hallunk híreket, hogy drasztikusan fogyatkozik a vadon élő rovarvilág, a méhészek pedig értetlenül állnak az előtt, hogy tömegesen pusztulnak a kaptárakban a méhek. A problémától látszólag könnyű lenne elhatárolódni, pedig mindenkit érint, hiszen ezek az állatok – nemcsak a méhek, hanem számos darázs-, légy- és lepkefaj – porozzák be a haszonnövényeket is, amelyek valamilyen formában aztán az asztalunkra kerülnek - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

A beporzó rovarok szerepének fontosságára hívja fel a figyelmet 2018 óta a magyar kezdeményezésű beporzók napja március 10-én. Az akció egy egyetemi szakdolgozatnak indult, jól emlékszem rá, hiszen éppen az egyik szaktársam, Györfy Borbála dolgozta ki a részleteit Vásárhelyi Tamás témavezető segítségével, az ELTE TTK Tudománykommunikáció mesterszakán.

Tanúja voltam az első lépéseknek, a mára már véglegessé vált logó változásainak, az ötletelésnek, hogy milyen programokat képzelnek el. A szakdolgozatból mostanra egy komoly kezdeményezés nőtte ki magát, amihez országszerte mintegy negyven múzeum csatlakozott.

A sorból a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Múzeuma sem maradt ki, hiszen a héten nyolc óvodai és iskolai csoporthoz látogatnak el játékos programjukkal.

A foglalkozásokon többek között terméseket, gyümölcsöket kóstolnak, virág-memória játékot játszanak, a kicsik így döbbenhetnek rá, hogy ez a sok szépség és finomság a beporzók nélkül nem létezne.

A kezdeményezéshez a komlói könyvtár is csatlakozott, csakúgy mint a Pécsváradi Vár, ahova szombaton telepítenek rovarhotelt és bogárlegelőt.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.