2022.06.25., szombat , Vilmos

Hírek

2020. március 11. szerda • 14:20

A Beporzók Napjára várták a gyerekeket

Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban kedden a Beporzók Napja alkalmából szerveztek programokat.

A Beporzók Napja alkalmából tartottak kedden figyelemfelhívó programot gyerekeknek a Munkácsy Mihály Múzeumban. Az intézmény az eseménnyel ahhoz az országos felhíváshoz csatlakozott, melyet a környezetünkért és az emberiség jövőjéért aggódó civilek, muzeológusok és szakemberek hirdettek meg azért, hogy a figyelmet az egyik legfontosabb állatcsoportra, a beporzó rovarokra irányítsák - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

Váncsa Klára, a múzeum természettudományos muzeológusa elmondta, két évvel ezelőtt, magánemberek kezdeményezésére nyilvánították március 10-ét a Beporzók Napjává Magyarországon. Hozzátette, ezen rovarok nagyon fontos tevékenységet végeznek a környezetünkre és emberek életére nézve is, viszont sajnos nagy ütemben pusztulnak.

Példaként említette, hogy az Európában számon tartott, mintegy 250 termesztett növényfaj kétharmada rovarbeporzású, tehát nélkülük elképzelhetetlenné válik az emberiség jövője. Éppen ezért szeretnének rámutatni, hogy mekkora szükség van rájuk, amit már gyermekkorban érdemes tudatosítani.

Programjukon 34 gyermek vett részt a délelőtti órákban, majd délutánra egy újabb csoportot vártak. A gyerekek részt vehettek egy vetítéssel egybekötött információátadáson; Szlávik-Orvos Mária, a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnöke interaktív előadásán, ahol különféle mézeket is kóstolhattak; valamint méhbölcsőt készíthettek Pintér Anikó múzeumpedagógussal. Végül Harangozó Mariann teremőr varázsolta el vendégeiket saját készítésű méh házikójával.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.