2019.04.22., hétfő , Csilla,Noémi

Hírek

2018. november 09. péntek • 13:04

A biomassza hatékony hasznosításában a kulcs a jövő gazdasága számára

A biomassza alapú gazdálkodás lehet az agrárium átalakulásának motorja - fogalmazott Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Feldman Zsolt mindezt a gazdaság a nemzeti politikák látókörében konferencián, Budapesten jelentette ki. A gazdálkodás ezen módja innovatív megoldásokat és új perspektívákat kínál a jövő sürgető kérdéseire, tette hozzá - olvashatjuk a kormany.hu összefoglalójában.


Fontos a nemzetközi összefogás is - fotó: AM Sajtóiroda

A BIOEAST-kezdeményezés azért jött létre, hogy támogassa a biomassza mind jobb felhasználását, megteremtve ezzel a fenntartható mezőgazdaság alapjait – mondta Feldman Zsolt. Az államtitkár emlékeztetett: a magyar Agrárminisztérium és a visegrádi országok mezőgazdasági minisztériumai együtt indították útjára a kezdeményezést, amelyet eddig 11 ország támogatott. Közép-Kelet Európa biomassza potenciáljának kiaknázása a szereplők együttműködése nélkül azonban nem lehetséges - figyelmeztetett a szakember.

Az államtitkár előadásában beszélt arról is, hogy Közép-Kelet-Európa kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában alapvetően gazdag, mégis jelentős fel nem használt vagy alulhasznosított biomassza kapacitással rendelkezik, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról.

Csak Magyarországon a teljes biomassza-készlet 350-360 millió tonnára becsülhető, évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési fő- és melléktermék és mintegy 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, melyet csak részlegesen hasznosítunk. Aktívabb és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ezt a potenciált nem vagy nehezen lehet kihasználni a vidéki térségek számára jövedelmet termelő, nagyobb hozzáadott értéket produkáló módon – fűzte hozzá.

agrotrend.hu / AM sajtóiroda

  • 2018. november 09. péntek • 13:04
  • TÉMA: Hírek  
  • CÍMKÉK:

Fókuszban
Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva ...

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nemcsak kötődésük van

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.