2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2021. július 20. kedd • 18:19

A birtoklátogatások ötödik napja is sikeresen zajlott

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai ma Braun Attila gyümölcsös birtokáról és a Maglóczki Kertből jelentkeztek.

Legelső helyszínünkre tett látogatás Nagykamarás volt, ahol Braun Attilával beszélgetett Erdei Márta, az Alba Milagro Hungary Kft. Békés megyei szaktanácsadója.

Braun Attila gyümölcstermesztő birtokán megtalálható a nagyon magas C-vitamin tartalmú homoktövis, godji bogyó, húsos som, többfajta alma és cseresznye, szilva, meggy, őszibarack, valamint egzotikus gyümölcsök is, mint például a gránátalma. A gyümölcsökből lekvárokat készítenek, befőtteket tesznek el, aszalást végeznek és pálinkát is főznek belőlük.

Gazdaságukra leginkább a biogazdálkodás jellemző, amit nagyon kedvelnek az őket látogató vendégek is, főleg amiatt is, hogy egyáltalán nem használnak hozzáadott cukrot termékeik tartósításához és mindent apró lépésekben, kézi munkával végeznek, amik az így előállított végeredmény magas minőségében nyilvánul meg.

A mai nap következő állomása Pusztaföldvár volt, ahol Tóth Diána, a szeretemamezogazdasagot.hu szakportál főszerkesztője kérdezte Maglóczki Józsefet, a Maglóczki Kert tulajdonosát a birtok sajátosságairól.

Körülbelül másfél hektár kajszibarackkal rendelkeznek, amit egy kisebb terület málnás, pontosabban 5000 tő tesz még színesebbé, különösképp az a fél hektár birs, amit a jövőben tovább szeretnének fejleszteni. Fő irányvonaluk a frissen szedett gyümölcsök értékesítése, valamint a málna szörp és a kajszi lekvár, illetve utóbbi gyümölcs pálinkájának a készítése.

A Maglóczki málna már sokak számára is ismert lehet, ugyanis a Kézműves Kiválóságok díj Magyarország Szörpje kategóriájában a Maglóczki málna került ki győztesen, amelyről Tóth Alíz részletesen beszámolt a szedéstől a feldolgozásig Tóth Diána feltett kérdéseire.

A Maglóczki Kertben folyamatosan odafigyelnek az innovációk alkalmazására, így sikerült egy fagyvédő öntözést is felállítani, aminek köszönhetően 100%-os termő eredményt tudnak felmutatni, veszteségek nélkül.

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.