2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2019. október 24. csütörtök • 11:59

A családi gazdálkodás nem magányos tevékenység

A vidéki közösségek kulcsfontosságúak a gazdák és a vidéki gazdaság támogatásában. Európa és Közép-Ázsia országaiban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számtalan kezdeményezést és projektet támogatott az elmúlt évtizedben, melyek a vidék fejlődését célozzák. Egy további lépést jelent most egy budapesti találkozó, amely egy az integrált közösségfejlesztést célzó informális nemzetközi szakmai hálózat megalakulását jelenti.

A kétnapos rendezvényen bemutatásra és megvitatásra kerülnek különböző helyi, vidékfejlesztési megoldások a térség országaiból, gyakorlati tapasztalatokat cserélnek a részt vevő országok fejlesztési lehetőségeket keresve, továbbá szakpolitikai lehetőségeket vesznek górcső alá a vidéki közösségek integrált szemléletű fejlesztéséért - írja a storeinsider.hu.

fotó: pixabay.com

A FAO nyolc országban készült tanulmánya megállapította, hogy Kelet-Európa és Közép-Ázsia vidéki közösségei számtalan nehézséggel néznek szembe. A kistermelők helyzetét nehezíti többek között a felaprózódott birtokstruktúra, a befektetési és tanácsadói lehetőségek hiánya, az éghajlatváltozás hatásai és a piacra jutás kihívásai.

A problémákra egyenként, külön-külön megoldást keresve nem lehetséges a komplex és összetett helyzetet érdemben javítani.

„Az integrált közösségfejlesztés, részvételen alapuló modellként egyszerre hivatott a fejlesztési folyamat fenntarthatóságát biztosítani, a mezőgazdaság és a természeti erőforrások igényeit összefésülni, miközben a vidéki szegényeket helyezi a középpontba,” – mondta Morten Hartvigsen, a FAO kistermelőket és családi gazdaságokat támogató regionális kezdeményezésének koordinátora.

A világon megtermelt élelem több mint 80%-át a kistermelők biztosítják.

Az ENSZ családi gazdálkodás évtizede (2019-2028) az ő esszenciális hozzájárulásukat igyekszik elismeri az élelmezésbiztonsághoz, és megőrizni megélhetésüket és a vidéki ökoszisztéma biológiai sokféleségét. A Fenntartható Fejlődési Célok a családi gazdálkodókat az élelmiszerellátó rendszerek átalakításának központi szereplőivé emeli.

„A budapesti workshopon új partnerségek jöhetnek létre kormányzati képviselők, nemzetközi szervezetek, donorok, a civil társadalom, kutatók és a privát szektor között ezen cél támogatásáért,” – tette hozzá Hartvigsen.

A résztvevők megismerik a térségben a vidék helyzetét számos esettanulmány és példa, továbbá az Európai Unió, a FAO, az ENSZ Fejlesztési Programja tapasztalata révén több nézőpontból is.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.