2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2016. május 10. kedd • 08:40

A dió szintén elfagyott - Az előrejelzések szerint harmadával csökken az éves termés

A magas termelési költségek miatt nem maradt mozgásterük a dióültetvényeseknek, ugyanakkor az áprilisi fagy okozta károkkal is szembe kell nézniük. Van olyan termesztő, aki egy szem diót sem tud betakarítani.

A fagykárok miatt akár harmadával is csökkenhet az ideális esetben kilenc-tízezer tonnás éves magyar diótermés. Hunyadi István, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakreferense megerősítette, hogy a nagyon meleg március után hirtelen jött áprilisi fagy következtében országszerte jelentős károk keletkezhettek a dióültetvényekben, van olyan termelő, aki előreláthatóan egyetlen szem diót sem tud majd betakarítani.

Hunyadi István a dió tartósan magas árát a magas termelési költségen túl egyrészt a korlátozott hozzáféréssel indokolta, másrészt azzal, hogy egészségvédő hatása miatt presztízstermékké vált. A csonthéjas termés kilónkénti ára 2200 és 3500 forint között alakul, de a FruitVeb szerint már 1800-2000 forintért is hozzá lehet jutni a jó minőségű, tisztított dióhoz. Hunyadi kifejtette, az elmúlt években a hazai diótermés 40-50 százaléka ment exportra, a fő célországok közt pedig visszatérően Németország, Svájc és Nagy-Britannia szerepel.

Fotó: 123RF

A dió globális termelése növekvő tendenciát mutat, már a 3,4 millió tonnás szintet is meghaladja, a világ legnagyobb diótermesztője 900 ezer tonnával Kína. Az unióban a termőterület 61,4 ezer hektárra tehető, a termésmennyiség pedig 106 ezer tonna, a tagállamok közül Franciaország és Románia a legnagyobb termesztő. A szomszédos országok közül minőségben a románok és az ukránok sem tudnak versenyezni a magyar dióval, gyakran a silányabb minőségű terméküket kínálják magyar áruként, kilónként 1600-1800 forintért.

A legnagyobb felhasználó a sütőipar, de mivel a dió levét és héját is hasznosítják, gyógyászati és kozmetikai szempontból is fontos árucikk. A termelők legnagyobb költsége a helikopteres növényvédelem biztosítása, ehhez képest elenyésző kiadás az őszi dióverés megszervezése, lebonyolítása.

agrotrend.hu / mno.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.