2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2020. február 14. péntek • 14:07

A drónok vonzóvá tehetik a fiatalok számára a mezőgazdaságot

Precíziós technológiákkal, az agrárium digitalizációjával enyhíthetők azok a kedvezőtlen hatások, amelyekkel szembe kell nézniük a gazdálkodóknak.

A globális népességnövekedés miatt egyre több embert kell ellátni élelmiszerrel, ugyanakkor a termőterületek korlátozottak, így a hatékonyabb termelés nélkülözhetetlenné válik világ- és nemzetgazdasági szinten egyaránt – hangzott el, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Digitális információszolgáltatás és technológiafejlesztés elnevezésű rendezvényén.

fotó: pixabay.com

A kamara kiemelte, hogy a humánerőforrás-hiány megoldását is segítheti a digitális rendszerek alkalmazása, mivel az automatizációval csökkenthető a személyes jelenlét, emellett az innovatív technológiák a fiatalokat is bevonzzák az agráriumba. A szakemberek felhívják a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a precíziós eszközök, az IT-megoldások képzettség nélkül nem érnek túl sokat.

Győrffy Balázs, a kamara elnöke a rendezvényen kiemelte: a hazai agrártársadalom képviselőjeként a szervezet az egyik legfontosabb céljának tekinti, hogy a technológiai fejlődés élére álljon, és segítse az új, innovatív megoldások, digitális technológiák megismertetését és elterjedését a mezőgazdaságban.

Felidézte, hogy az agrárium jelenleg a gazdaság egyik legkevésbé digitalizált szektora, ugyanakkor az agrárdigitalizáció nagy kiugrási lehetőség az ágazat számára. A kamara illetékes munkacsoportja ezért az agrárdigitalizáció jelentette technológiai újításokról igyekszik folyamatos tájékoztatást nyújtani a gazdálkodóknak – hívta fel a figyelmet a kamara vezetője.

A rendezvényen szóba került, hogy a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen a gazdaság méretéhez rendelkezésre álló technológiák feltérképezése, mivel a beruházás megtérülése az egyik legfontosabb szempont.

Megfelelő körültekintéssel hatékonyan alkalmazhatók a GPS-alapú rendszerek az automata kormányzásnál, a tápanyag-utánpótlással vagy a vetésnél.

A térinformatikával, különféle szenzorok segítségével megfigyelhetők a növényfiziológiai folyamatok.

A távérzékelésre is alkalmas eszközök pedig egyre elterjedtebbek, idetartoznak egyebek mellett a drónok is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.