2023.02.01., szerda , Ignác

Hírek

2017. szeptember 03. vasárnap • 09:11

A fák lombkoronái között sétálhatnak a kirándulók a mecseki Sás-völgyben

Átadták a Mecsekerdő Zrt. új, különleges építményét a Nyugat-Mecsekben. A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza mellett épült lombkoronasétány és tanösvényt augusztus 29-én avatták Sás-völgyben.

A Dél-Dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya az Erdő Háza mellett 2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű sétány épült. A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését.

A lombkoronasétány harmonikusan illeszkedik az erdei környezetbe, szinte az egész építmény fából készült. A sétányt a Mecsekből származó, 40 centinél vastagabb tölgyfarönkök tartják, az oszlopok mellett a korlátokhoz és egyéb elemeihez pedig égerfa került felhasználásra

– emeli ki a Mecsekerdő Zrt. közleményében.

fotó:mecsekerdo.hu

Az ingyenesen látogatható fejlesztéshez kapcsolódva egy odú- és fészektanodát is kialakítottak, ahol a gyerekek a méretükre kialakított cinke- és denevérodúba vagy gólyafészekbe mászva próbálhatják ki az élőlények lakhelyeit. A társaság – a Mecsextrém Parkban működő hasonló játéktérrel együtt – az egykori kárászi Első Magyar Fészekodú- és Madáretető-készülék Gyárnak állít emléket.

Az átadáson Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: a társaság régóta törekszik arra, hogy az erdők elérhetőbbé és élményekben gazdagabbá váljanak az emberek számára. Az erdészeti erdei iskolák révén a pihenés és kikapcsolódás oktatással és a környezettudatos szemléletformálással kapcsolódik össze.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) képviseletében Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár hangsúlyozta az állami erdészetek gazdálkodó, értékmegőrző szerepét, valamint a klímaváltozás kapcsán képviselt felelős hozzáállásuk fontosságát. Ehhez a gondolathoz csatlakozva üdvözölte az erdészet saját erőből megépített, az élményszerű környezeti nevelést szolgáló új turisztikai attrakciót Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is, méltatva a társaság példaértékű lépéseit a természet megismerésének segítése és a természetközeliség népszerűsítése terén.

agrotrend.hu / mecsekerdo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.