2023.06.01., csütörtök , Tünde

Hírek

2018. február 12. hétfő • 09:13

A fakitermelés lelassult az enyhe időjárás miatt

A nem időjárásbiztos erdei földutak melletti készletekhez nehezebben férnek hozzá. Konyhakészen kényelmes, az erdőről szállítva olcsóbb a tűzifa, viszont hosszabb a várakozási idő.

A Heves megyei hírportál utánanézett, hogy lehet tűzifához jutni a megyében. Olvasóik jelezték, hogy akinek elfogyott a tűzifája, ha pótolni szeretné, három hetet is várakoznia kell. Az Egererdő Zrt.-től azt a választ kapták a felvetésekre, hogy a felnémeti tűzifaudvarban azonnal hozzá lehet jutni a tűzrevalóhoz. Az erdőről szállítóknak viszont valóban három hét a várakozás.

fotó:Pixabay

Az ötvenes éveiben járó olvasójuk Péter azt kérte, csak a keresztnevén említsék, mert szégyelli, hogy nem telik neki tűzifára úgy, hogy nyáron vagy ősszel megvegye az egész télre elegendő készletet. Most ugyan eddig enyhébb volt a hideg évszak, de így is elfogyott a tűzrevalója. A napokban járt a Felsőtárkányi Erdészetnél, ahol azt mondták neki, két-három héten belül szállítanak a megrendelést és a fizetést követően. Valaki ott azt is megsúgta, ha jó fuvarost választ, hamarabb jut a fához. De, hogy melyik szállító fekszik jobban az erdészeknél, azt senki nem árulta el neki.

Egy másik olvasó, Takács István szerint az elmúlt két év gyökeres változást hozott a tűzifabeszerzés lehetőségeit nézve. Egerben például korábban a tél közepén is több helyen és azonnal, akár kisebb tételben is, meg lehetett venni. Látott olyat is, hogy személygépkocsi csomagtartójában hordták a konyhakész, de akár a tekézett fát is.

Mára azonban ennek már vége. Se Felnémeten, se a K2-es út mellett nem árulnak már kályhábavalót. István úgy emlékszik, hogy tavaly télen az utóbbi helyen időnként még hozzájutott kalodás fához. Bár elég rafináltan, teljesen hézagosan rakta azt össze az értékesítője.

Az olvasói észrevételek alapján a térség legnagyobb tűzifa-értékesítőjéhez, az Egererdő Zrt.-hez fordultak. Kérdésükre, miszerint az erdőgazdaság területén kitermelt fa mennyisége az idei télen több-e vagy kevesebb, mint a korábbi években, Dobre-Kecsmár Csaba válaszolt. A cég általános vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az enyhe és esős januári időjárás megnehezítette a fakitermelő vállalkozóik dolgát. A nem időjárásbiztos erdei földutak melletti készleteikhez nehezebben férnek hozzá.

– Mivel az elmúlt esztendő utolsó két hónapjában sikerült a tűzifakészleteinket a sokévi átlag szintjére feltölteni – mondta a vezérigazgató-helyettes –, ezért elegendő mennyiséggel indítottuk az idei évet. Az enyhe januári időjárás mind a termeléseinket, mind a szállításokat negatívan befolyásolja. Bízunk benne, hogy a februárra előre jelzett téliesebb időjárás könnyíteni fog majd ezen a helyzeten.

A tűzifához való gyors hozzájutás módjáról is érdeklődtek, azt tudakolva, hogy akinek nagyon sürgősen kellene, az mennyi idő alatt szerezheti be az Egererdőnél. A vezető szakember szerint a feldolgozott fa a felnémeti tűzifaudvaron azonnal beszerezhető. Arra, hogy van egy alsó, ötmázsás limit, Dobre-Kecsmár Csaba azt közölte, hogy a felnémeti telephelyünkön valóban öt mázsában állapították meg a megvásárolható legkisebb mennyiséget.

– Aki ennél egyszerre kevesebb tüzelőt szeretne elszállítani, annak kétségkívül máshol kell vásárlási lehetőség után néznie. Mindazok viszont, akik az erdőről szeretnének klasszikus erdei köbméterben tűzifát venni, a fentebb említett problémák miatt jelenleg csaknem háromhetes várakozásra számíthatnak – erősítette meg az olvasók felvetését a vezérigazgató-helyettes.

fotó:Pixabay

A falopás minden fűtési szezonban visszatérő jelenség – tudatta Dobre-Kecsmár Csaba. Szerencsére az elmúlt időszak jogszabályi változásai jelentősen javítottak a helyzeten, elsősorban azzal, hogy az illegálisan kitermelt fát egyre nehezebben, egyre nagyobb kockázattal tudják a nepperek forgalomba hozni. – Természetesen a kollégáink ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítanak az általunk kezelt erdők őrzésére, együttműködve a rendőrséggel és a helyi mezőőri szolgálatokkal. A frekventáltabb helyekre mozgásérzékelős kamerákat is elhelyezünk, növelve ezzel a tettenérés esélyét.

Továbbra is fontosnak tartják a tudatos vásárlói magatartásra való figyelmeztetést:

csak megfelelően kiállított számlával, fuvarokmányokkal rendelkező, leinformálható forrásból származó tűzifát szabad vásárolni.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.