2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. november 24. csütörtök • 08:03

A fával fűtés árnyoldalai

Az idei télen valószínűleg az átlagosnál többen fognak a hagyományos fűtési módokhoz folyamodni. Ám a fával fűtésnek árnyoldalai is vannak – ismertette Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy az InfoRádióban.

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke szerint az utóbbi 10-15 évben – köszönhetően a biztonságosabb technológiának – nem emelkedett a lakástüzek száma.  Ezekben az években 5-6 ezer lakástűz fordult elő, többségében a téli és a kora tavaszi időszakban főképpen az ünnepek környékén – magyarázta Dobson Tibor. A veszélyeztetett korosztály két nagy csoportja a hatvan év feletti idősek illetve a kisgyermekek – írja az Infostart. Mivel az ő reakcióidőjük nem a legmegfelelőbb, ezért a felnőtteknek kell rájuk odafigyelni – szögezte le. 

A legtöbb tűz elektromos zárlat illetve elektromos meghibásodás miatt keletkezik. A kiváltó ok még az eszköz túlterheltsége lehet, mert túl sok eszközt működtetünk egy elosztóból, amit nem bír el a rendszer. A tűzesetek nagy része sütés és főzés közben keletkezik a konyhában – magyarázta Dobson Tibor.

Fotó: Katasztrófavédelem

Az idei tél során valószínűleg a szokásosnál többen fognak fával fűteni, mint szénnel. Bár a rezsiárak emelkedése miatt egyre többen választják a hagyományos fűtési módszereket, ezzel kapcsolatban több dologra is figyelni kell – figyelmeztetett a tűzoltó vezérőrnagy. 

  • a fával fűtés előtt át kell nézni a kéményt, mert itt ez az oka a legtöbb tűzesetnek
  • ellenőrizni kell az összes fűtőeszközt, függetlenül attól, hogy mivel üzemel
  • meg kell bizonyosodni arról, hogy a füst elvezetése megfelelően történik-e 
  • a fűtő berendezés közelében ne tartsunk semmiféle gyúlékony anyagot 
  • a gyermekek elől mindig el kell zárni a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket.

A lakásokba pedig érdemes szén-monoxid érzékelőt és füstjelzőt vásárolni – tette hozzá Dobson Tibor. Mindkét készüléket éveken keresztül használhatjuk. 

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.