2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Hírek

2020. március 19. csütörtök • 18:17

A fehér gólyák is visszatértek a Dél-Alföldre

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira március közepén visszatértek az első fehér gólyák. Már elfoglalták fészkeiket, ott pihenik ki a hosszú vándorút fáradalmait.

Az első fehér gólyát március 12-én, a Kardoskúti Fehértó részterületen észlelték Igazgatóságunk munkatársai. A madár csupán átrepült a terület felett, nem szállt le. Az elmúlt napokban azonban már több olyan példány is felbukkant, amelyek nálunk költenek és saját fészküket foglalták el ismét. A március 18-i adatok szerint a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területére öt fehér gólya tért vissza. Szarvason 2, Gyomaendrődön, Gyulán, Sarkadkeresztúron és Békéscsabán 1-1 példány tartózkodik már a fészekben - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

Az afrikai tájakon telelő fehér gólyák többsége általában március második felében vagy április elején jön vissza költőhelyére. Először a hímek érkeznek, a tojók később követik őket. A KMNPI működési területén mintegy 500 gólyapár fészkel. A korábbi évekhez hasonlóan idén is felkészültünk fogadásukra, az áramszolgáltatókkal együttműködve gondoskodtunk a fészkek biztonságáról, javításáról, szükség esetén áthelyezéséről illetve cseréjéről.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.